Cronică de film: Amy, de Asif Kapadia

Lunea aceasta, pe 14 septembrie, Amy Winehouse ar fi împlinit 32 de ani.

Nu i-a mai apucat: a murit la 28, din cauza consumului excesiv de alcool.

Documentarul Amy recuperează o bună parte din biografia celebrei cîntărețe, dincolo de titlurile din presa tabloidă.

Regizat de Asif Kapadia (realizatorul altui lungmetraj dedicat unei celebrități care a murit prea devreme, Senna), filmul intră săptămîna aceasta în cinematografele din România.

Deși nu a lansat decît două albume, Amy Winehouse este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate cîntărețe din istoria Marii Britanii.

A fost adesea comparată cu soliste precum Billy Holiday, Dinah Washington sau Sarah Vaughan.

Muzica sa, o combinație de jazz, soul, R&B și pop, a transformat-o aproape instantaneu într-o vedetă globală, dar viața sa personală (marcată de consumul excesiv de alcool și de stupefiante) a fost mult mai intens dezbătută.

Documentarul lui Asif Kapadia nu provoacă surprize și nu aduce dezvăluiri șocante, însă reușește să redeseneze portretul acestei cîntărețe.

În egală măsură trist și entuziasmant, filmul se transformă pe parcurs într-o amară meditație despre relația dintre artă și celebritate.

Potrivit cronicarului de film al Europa FM, Filip Standavid, 2015 se dovedește un an foarte bun pentru filmele cu și despre muzică: în afara documentarului Amy, deja a avut cîteva proiecții în România un film oarecum asemănător, dedicat lui Kurt Cobain, iar pînă în decembrie sosește și-un lungmetraj despre Nina Simone (cu Zoe Saldana în rolul principal).

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS