Cristian Tudor Popescu: posibila mutare a ambasadei din Israel e „o linsoare adâncă dată lui Trump”

Guvernul transmite că premierul Viorica Dăncilă a avut luni o întrevedere cu vice-președintele SUA, Mike Pence, în marja reuniunii AIPAC (Comitetul pentru Afaceri Publice Americano-Israelian) de la Washington.

Potrivit Executivului, Mike Pence i-a mulțumit premierului pentru intenția de a muta ambasadei României la Ierusalim, după modelul american.

Reprezentanța diplomatică se află acum la Tel Aviv.

Declarația l-a făcut pe Regele Iordaniei să-și anuleze o vizită programată în România și a fost aspru criticată de ambasadorul palestinian în București.

Viorica Dăncilă a explicat apoi, într-un interviu televizat, că ar fi vorbit „în nume personal„.

Totuși, domnia-sa a invocat un raport al Ministerului de Externe în această privință pe care liderul PSD, Liviu Dragnea, l-ar fi consultat deja.

Da, eu am văzut această analiză. Mie nu mi s-a părut că e o analiză care să indice o variantă anume. E o analiză bună, dar nu are finalitatea pe care mi-o doream eu (…). Într-un timp rezonabil, în CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării) trebuie abordat acest subiect și luată o decizie„, a spus Liviu Dragnea.

Asta e problema lui Dragnea. Și asta e problema doamnei Dăncilă: Meleșcanu, Ministerul de Externe nu și-au asumat, în mod evident, să pună acolo ce aștepta domnul Dragnea: <<E foarte bine să mutăm ambasada>>. N-au vrut să dea o indicație, n-au vrut să dea o recomandare cu care Dragnea ar fi putut, prin Dăncilă, să iasă la afiș„, a spus scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu în cadrul emisiunii Piața Victoriei, de la Europa FM.

În opinia sa, Liviu Dragnea ar nutri „o speranță disperată în legătură cu Departamentul de Stat (Ministerul de Externe al SUA, n.red.). Departamentul de Stat și-a manifestat  de fiecare dată respingerea fermă în fața acțiunilor antijustiție ale Guvernelor PSD-ALDE și ale majorității parlamentare. De fiecare dată, Departamentul de Stat a spus <<Terminați cu prostiile>>!

E o încercare disperată de a schimba atitudinea Departamentului de Stat – o  lingușeală, o linsoare adîncă dată lui Trump„, a adăugat domnul Popescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Atît Israelul, cît și palestinienii consideră că Ierusalimul e capitala lor de drept – orașul adăpostește cîteva dintre cele mai sfinte locuri ale iudaismului și ale Islamului.

În primii 20 de ani de la fondarea statului Israel, orașul a fost divizat. În cursul războiului din 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, demers condamnat într-o rezoluție a Națiunilor Unite, care au cerut o soluție de compromis.

Tot după 1967, numeroși evrei s-au stabilit în oraș și în împrejurimi: ei reprezintă acum aproximativ două treimi din populația Ierusalimului.

Potrivit lui Moise Guran, „ceea ce contează în momentul de față, din punctul meu de vedere, este modul în care România, ca un proxy (împuternicit, n.red.) al altcuiva se dinamitează în interiorul Uniunii Europene, dinamitează politica Uniunii Europene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, Cristian Tudor Popescu citește în atitudinea public prietenoasă a liderului PSD din aceste zile intenția de a lansa „o torpilă de proporții„.

Moise Guran crede că ar putea să fie vorba de ordonanțele de modificare a Codurilor Penale care i-ar permite lui Liviu Dragnea să conteste, între altele, sentința definitivă pronunțată în cazul său (pentru furt de voturi) în dosarul Referendumul.

El observă, de asemenea, că președintele partidului de guvernămînt l-a amenințat „difuz” pe președintele Klaus Iohannis: „Am înțeles că Iohannis vrea să intru în pușcărie, ca să doarmă liniștit. Klaus, poate nu intru. Nu te culca pe o ureche”.

Sînt două situații de referendum pe care le poate determina Parlamentul – suspendarea președintelui și modificarea Constituției„, a observat Moise Guran.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS