Cristian Tudor Popescu: „Dragnea vorbește cu un umor de șofer pe basculantă. Uniunea Europeană e atacată din interiorul României”

Întrebat dacă România ar trebui să o susțină pe Laura Codruța Kovesi la funcția de procuror general european, președintele PSD, Liviu Dragnea, a replicat ironic:

Da’ ce, suntem la Eurovision?” Nu știu ce va face Guvernul. Evit să fac comentarii pentru că ar fi o dublă măsură.  Nefiind Eurovision, nu pot să comentez. Tocmai de aceea trebuie să fie candidați respectabili„, a declarat, luni, Liviu Dragnea.

„Într-un fel, suntem”, constată ironic scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu, în prima ediție a emisiunii de dezbateri Piața Victoriei, la Europa FM. „Dar eu vă întreb: acum 5 ani, acum 10 ani, acum 20 de ani, la nivelul politicii din România era posibilă o astfel de întrebare când venea vorba de o instituție de importanța Parchetului European? Cu un umor de șofer pe basculantă pe care nu l-am întâlnit niciodată nici la Ponta, nici la Geoană, nici la Năstase și cu atât mai puțin la Ion Iliescu –  vorbesc de liderii PSD . Putem să le reproșăm o mie de lucruri, dar să vorbească în bășcălie ordinară despre o instituție europeană… Ăsta este noul element al anului 2019„, remarcă Cristian Tudor Popescu.

Obiectivul principal al liderilor Puterii din România, explică gazetarul, ar fi „un nou atac la adresa Uniunii Europene„: O femeie face acum cam ceea ce a făcut Simona Halep – exclusiv prin propriile mijloace, fără niciun sprijin de la statul român, este pe punctul de a ajunge în vârful unei instituții europene de rang înalt. Pe Simona Halep, statul român nu a ajutat-o cu nimic. În cazul Codruței Kovesi nu numai că nu o ajută, încearcă să îi rupă picioarele.  Dar nu acesta este obiectivul principal. Obiectivul principal e un nou atac la adresa Uniunii Europene.”

Atacarea UE din interiorul României reprezintă, în opinia sa, un „new entry” în propaganda politică și de partid de după 1990.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Moise Guran, la rîndul său, afirmă că „asta e filosofia cu care PSD își va face campanie electorală doi ani de zile” și se teme că – după alegeri – Comisia Europeană ar putea să  sancționeze Bucureștiul prin suspendarea dreptului de vot și a fondurilor europene.

„Da, s-a schimbat trendul. Ceea ce are fi fost de neconceput până în 2016, deși din 2014 exista așa, un aer, acum a devenit filosofie politică. Asta este filosofia cu care PSD își va face campanie doi ani de zile. Mai mult decât atât, să vedeți cum va fi când va veni Comisia Europeană și va spune că România nu mai îndeplinește condițiile pentru a primi fonduri europene. Prima condiție e o Justiție liberă care să ți le apere. În momentul în care spun MCV-ul, Comisia de la Veneția, GRECO că secția aceasta specială este instrument politicf de presiuni asupra magistraților s-a terminat. Tot acest atac împotriva Codruței Kovesi – chiar dacă ea reușește să ajungă procuror european poate ricoșa foarte periculos în suspendarea fondurilor europene”, spune Moise Guran.

Laura Codruța Kovesi e cercetată în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul prăbușirii Fondului Național de Investiții și readus în țară în aprilie 2011. Dosarul a fost deschis în decembrie anul trecut, la sesizarea lui Sebastian Ghiță: omul de afaceri susține că ar fi plătit pentru extrădarea lui Popa.

În același timp, fostul procuror-șef al DNA se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European.

În acest context, ea urmează să fie audiată, pe 26 februarie, în comisia LIBE și în cea pentru buget din Parlamentul European. Ulterior, cele două comisii vor propune un singur nume liderilor grupurilor parlamentare și, în urma unor negocieri cu ambasadorii statelor membre pe lângă Uniunea Europeană, candidatul susținut va fi supus la vot secret în plenul PE.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS