Cristian Popescu Piedone, dus cu mandat la DNA

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost adus, vineri, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu legat de emiterea autorizației de funcţionare a clubului Colectiv, unde au murit 32 de persoane, în incendiul din 30 octombrie.

Politicianul a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie însoţit de ofiţerii care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele acestuia.

La scurt timp după el, au fost aduse la DNA şi două angajate de la Primăria Sectorului 4, de la serviciul care autorizează și verifică societăţile comerciale.

Procurorii DNA au ridicat, vineri, documente de la mai multe instituţii publice din Bucureşti, printre care Primăria Sectorului 4 şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov.

Documentele ridicate de la Primăria Sector 4 sunt legate de autorizaţia de funcţionare emisă pentru clubul Colectiv.

De asemenea, de la ISU Bucureşti – Ilfov, au fost ridicate documente privind controalele făcute în privința prevenirii incendiilor.

În baza lor, se va stabili dacă au fost respectate metodologia şi dispoziţiile legale de control.

Mai multe dosare

Acționarii clubului Colectiv, Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Mincu, au fost duşi din arestul Poliției Capitalei la DNA, pentru a fi audiaţi în dosarul în care sunt vizaţi funcţionari din Primăria Sectorului 4, inclusiv fostul primar Cristian Popescu.

De asemenea, aceştia dau declaraţii şi în faţa procurorilor militari din DNA, care vineri au deschis un dosar în care sunt vizaţi angajaţi ai ISU Bucureşti – Ilfov.

Cercetările vizează posibile infracțiuni de abuz în serviciu și de neîndeplinire a atribuţiilor.

„Sunt indicii şi date potrivit cărora s-a vătămat dreptul la viaţă şi integritatea corporală a peste 180 persoane şi s-a realizat un folos necuvenit administratorilor Clubului Colectiv, constând în permiterea funcţionării acestuia în afara cadrului legal şi obţinerea de venituri patrimoniale din activităţile desfăşurate în aceste condiţii. Sesizarea din oficiu cu referire la aceasta ultimă faptă a avut în vedere că incendiul produs în data de 30.10.2015, în incinta Clubului Colectiv, a avut drept consecinţă decesul a 32 persoane şi rănirea gravă a peste 140 persoane, precum şi datele şi informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora clubul în cauză ar fi fost avizat pe linie P.S.I. şi ar fi fost controlat de către cadre militare din raza de competenţă pe linia respectării normelor legale referitoare la securitatea la incendiu”, potrivit DNA.

Procurorii Secţiei de combatere a corupţiei au dispus urmărirea penală pentru mai multe fapte, presupus a fi săvârşite de persoane cu atribuții de decizie și avizare din Primăria Sectorului 4 Bucureşti.

Potrivit ordonanţei de începere a urmăririi penale, atât acordul de funcţionare, cât şi autorizaţia clubului nu puteau fi emise, pentru că încalcă flagrant dispoziţiile care reglementează apărarea împotriva incendiilor.

Nu există, de pildă, vreun document de autorizare din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Anchetatorii au mai arătat că în clubul Colectiv s-au organizat numeroase concerte la care au participat mai multe persoane, în condiţii vădite de insecuritate publică.

De asemenea, potrivit procurorilor, au fost puse permanent în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a spectatorilor şi persoanelor angajate.

La o zi de la incendiul din clubul Colectiv, Cristian Popescu spunea că nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al Primăriei, Clubul Colectiv a funcţionat legal.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS