Confidenţialitate

Cosmetica dentara sau cum poti intineri cu 10 ani

Astazi, datorita cosmeticii dentare, avem posibilitatea sa schimbam felul in care cineva zambeste. Se poate prelucra forma dintilor asfel incat sa arate cat se poate de naturali dand un aspect mult intinerit fizionomiei. Tratamentele dentare actuale, si anume cele din cosmetica dentara, albirea dintilor, obturatii fizionomice, fatete dentare sau coroane din portelan, se realizeaza cu o atentie maxima fata de confortul pacientului. Efectele pozitive ale unei asemenea interventii asupra zambetului, fizionomiei si increderii in sine nu trebuie subestimate.

Ultimele produse ale tehnologiei din stomatologie ne permit astazi sa conferim o infatisare foarte reala si natural a dintilor, ce par sa intinereasca o persoana cu 10 sau 15 ani. Reactia deosebit de pozitiva a pacientilor dupa un astfel tratament dentar estetic este o recompensa deosebita pentru medicul care realizeaza procedurile amintite.

Obtinerea fatetelor de portelan (ceramica) implica indepartarea unui strat subtire din smaltul dintilor. In laborator se aplica pe o foita de platina in straturi diferite nuante de ceramica. Dupa arderea in cuptor, foita de platina este indepartata rezultand o crusta subtire din ceramica translucida cu un aspect identic cu cel al smaltului. Fatetele se cimenteaza pe dinte cu ajutorul unor tehnici adezive de ultima generatie. Fatetele ceramice sunt foarte subtiri – maxim 0,5 mm – dar de indata ce sunt cimentate se integreaza perfect cu structura dintelui si devin extrem de durabile. Fatetele dentare reduc placa bacteriana ce se formeaza pe dinti datorita suprafetei netede si lucioase de care placa bacteriana nu poate adera.

O varianta extinsa a fatetelor este coroana din ceramica integrala care imbraca dintele in totalitate si care prezinta aceleasi caracteristici. Cu ajutorul acestor mijloace reusim sa modificam culoarea dintilor, forma lor, linia surasului si per total se obtine o schimbare esentiala a expresiei faciale.

Cat ar putea costa?

Pentru o astfel de schimbare de ‘look’, pretul total poate atinge cifre destul de mari in functie de volumul de munca implicat si de situatia clinica. O fateta ceramica individuala de ceramica are un cost de 900 lei astfel incat remodelarea unei arcade ajunge la peste 10000 de lei. Nu intotdeauna e nevoie de modificarea mai multor dinti, de multe ori pacientul avand nevoie de doar una sau doua fatete combinate cu o tehnica de albire.

Indemanarea, aprecierea corecta si simtul estetic al persoanelor implicate in procesul tehnologic sunt foarte importante. Astfel cosmetica dentara a devenit, prin complexitatea ei, mai mult o arta decat o stiinta.

Dr. Raluca Miciulica

Medic stomatologie generala