Corina Șuteu, noul ministru al culturii: „Cinematografia este o prioritate absolută”

Noul ministru al culturii își preia mandatul.

Corina Şuteu a depus jurămîntul la Palatul Cotroceni.

Secretar de stat în minister, doamna Șuteu a condus și filiala din New York a Institutului Cultural Român.

Domnia-sa ia locul lui Vlad Alexandrescu.

Acesta a fost revocat, între altele, din cauza tensiunilor de la Opera Națională București.

El nu a reușit să medieze conflictul dintre conducerea Operei și o parte a artiștilor.

La ceremonia de la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a spus că noul ministru va avea sarcina să rezolve această situație.

Este urgentă rezolvarea situației de la Opera Națională din București și, într-un context mai larg, asumarea unor măsuri legislative legate de instituțiile de spectacol din România și de statutul creatorului‘, a scris doamna Șuteu pe rețeaua de socializare Facebook.

Va continua dialogul cu sectorul independent și cu societatea civilă, în spiritul transparenței. Totodată, va continua atenția acordată instituțiilor publice de cultură și ameliorării legislației și administrației culturale„.

Potrivit Corinei Șuteu, cinematografia este o prioritate absolută.

Predecesorul s[u a propus consolidarea sălilor de cinema (dintre care mai multe s-au închis în urma catastrofei din clubul bucureștean Colectiv) și un nou regulament al concursurilor de finanțare organizate de Centrul Național al Cinematografiei.

Vor fi prezentate inițiativele dezvoltate în ultimele luni. Ameliorarea legislației privind protecția patrimoniului național rămîne, de asemenea, o direcție prioritară a Ministerului Culturii„, a adăugat Corina Șuteu.

Noul ministru își va face publice planurile într-o conferință de presă programată joi, la ora 11,00, la Ministerul Culturii.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS