Corina Șuteu despre noua lege a cinematografiei: “Am convingerea că Guvernul mă va sprijini” (AUDIO)

Guvernul Cioloș se pregătește să adopte, prin ordonanță de urgență, o nouă lege a cinematografiei.

Ministerul Culturii a făcut public proiectul la sfîrșitul lunii trecute.

Instituția afirmă că, după mai bine de un deceniu de aplicare a unei ordonanțe din 2005 privind cinematografia, sistemul instituit şi-a demonstrat atît rezultatele pozitive, cît şi limitele.

În momentul de față “stagnăm și regresăm”, a declarat într-un interviu la Europa FM ministrul culturii, Corina Șuteu.

În opinia sa, România nu își permite să rateze momentul unei reforme profunde în cinematografie pentru că “în fine, avem un grup de producători importanți, o conștiință a relațiilor internaționale, conexiuni internaționale deosebite, avem o pleiadă de tineri creatori care au luat premii internaționale și care sunt recunoscuți din America pînă-n China“.

Proiectul promovat de minister desecretizează, între altele, concursul de proiecte cinematografice, introduce o secţiune de finanţare a proiectelor în coproducţie minoritar românească și una de finanţare a proiectelor de micro-buget, în încercarea de a sprijini experimentele și cercetarea cinematografică.

Ce se întîmplă cu sălile?

Prin modificările aduse, “simplificăm procedura de predare către unitățile administrativ-teritoriale” a sălilor de proiecție, afirmă Corina Șuteu.

Autoritățile locale vor fi obligate să le folosească în calitate de cinematografe, să retransforme această rețea într-una eficientă de cinematograf de artă, care să completeze rețeaua mall-urilor“.

Pînă acum ei spuneau că fac asta și distribuiau un film odată la doi ani, dar de-acum înainte această  reglementare va obliga la o formă de exploatare a filmului european și românesc cu adevărat eficientă”.

Vom extinde termenul pînă la care pot să acceseze finanțările specifice de la Compania Națională de Investiții.

Or, în momentul în care sălile vor fi retehnologizate (…) sălile foarte bune vor putea avea programe curatoriate, educative, care să reintroducă în obișnuința spectatorului din România posibilitatea de a merge și de a vedea film european și film românesc“, adaugă Corina Șuteu.

Starea Arhivei Naționale de Film

Proiectul noii legi a cinematografiei constată, de asemenea, că patrimoniul cinematografic românesc se află într-o stare critică.

Arhiva Națională de Film (ANF) ar urma să treacă din subordinea Centrului Național al Cinematografiei în cea a Ministerului Culturii.

Scopul schimbării ar fi ca ANF să cîștige “o autonomie reală” și să se transforme, din depozitarul peliculelor, în administratorul de drept al patrimoniului cinematografic românesc.

E nevoie, potrivit ministerului, de programe reale de digitalizare și de restaurare și de deschiderea către public a colecțiilor Arhivei.

Arhiva este o resursă patrimonială insuficient exploatată“, afirmă Corina Șuteu.

În momentul de față, Arhiva nu poate restaura filmele pe care le are în custodie, ca de pildă Pădurea Spînzuraților sau Moromeții, care se află în condiții grave de degradare – ea nu poate decît să subcontracteze asta.

Prin autonomizarea ei, va avea o marjă de mișcare mult mai mare și mult mai adaptată momentului actual“, explică doamna ministru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS