Confidenţialitate

Coolinaria: Tarte Tatin cu untul Elle & Vire | AUDIO

La CoolinariaVlad, George și Luca ne arată cum să preparăm o rețetă delicioasă, oferită de Elena Greta Apostol de la DeMancare .

Tarte Tatin, renumita tartă franțuzească răsturnată cu mere

Durata: 90 minute
Ingrediente necesare pentru opt porții:
Pentru crustă:
-175 grame făină;
-1 lingură de zahăr;
-1/2 linguriță de sare;
-125 grame unt Elle & Vire rece tăiat cubulețe;
-1 gălbenuș de ou.

Pentru topping:
-7 mere medii;
-sucul de la o lămâie;
-75 grame de unt Elle & Vire;
-200 grame zahăr;
-1 linguriță esență de vanilie/zahăr vanilat;
-1 linguriță de sare mare.

Preparare:
Într-un bol adăugați, pe rând, făina, zahărul, sarea, cubulețele de unt Elle & Vire și gălbenușul de ou. Veți obține astfel un aluat fraged, sfărâmicios și nelipicios. Frământați și formați o bilă de aluat. Adăugați o linguriță de apă rece în cazul în care acesta nu se omogenizează ca o plastilină fermă.

Mutați aluatul în frigider pentru 30 de minute. Curățați merele de coajă, codițe și sâmburi. Tăiați-le apoi în patru. Așezați merele tăiate într-un bol și stropițile cu sucul de lămâie și amestecați.

Într-o tigaie, topiți împreună zahărul și cele 75 de grame de unt pentru topping. Adăugați și vanilia. Când se formează un caramel auriu-maroniu adăugați și sferturile de mere, fără sucul ce se va lasă la fundul bolului.

Caramelizați merele în sosul format timp de 10 -15 minute în tigaia acoperită cu un capac. Amestecați din când în când până când observați că merele încep să devină moi (asemănătoare celor din compot).

Lăsăți merele să se răcească 10 minute și așezați-le apoi într-o tavă rotundă sau tigaie din fontă (diametru aproximativ 25cm). Așezați-le în cerc cu partea plata în jos. Presărați sarea peste mere și caramelul rămas în tigaie. Scoateți aluatul fraged din frigider și întindeți-l pe o suprafață curată, pudrată cu făină. Acesta ar trebui să aibă o grosime de aproximativ 1 cm. Așezați aluatul peste mere și pliați spre interior surplusul de aluat.

Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 10 minute la 220C, ulterior reduceți temperatura la 190C și mai coaceți timp de 20 de minute. Tarta este gata atunci când aluatul capătă o nuanță aurie. Lăsăți să se răcească minim 15 minute și răsturnați prăjitură pe un platou de servire (așezați platoul deasupra tăvii/tigăii și întoarceți, tarta se va desprinde cu ușurință). Feliați și serviți fie caldă alături de o cupă de înghețată, fie rece alături de cafeaua preferată. Poftă bună!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.