Controale la marile magazine

ANAF începe să verifice marile centre comerciale din orașe, așa-numitele hipermarketuri și malluri.

Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că va cerceta operațiunile a 10 centre comerciale.

Este vorba – între altele – de Iulius Mall (în Timișoara și Cluj), de Unirea Shopping Center (aflat în centrul Bucureștiului), de Bricostore și de Billa.

Surse confidențiale au declarat la Europa FM că marile centre comerciale nu au mai fost verificate de cinci ani. Cercetări se vor face în primul rînd asupra activității lor financiar-contabile.

Inspectorii Fiscului nu au, cel puțin deocamdată, suspiciuni că s-ar fi comis fraude și nici nu acționează în urma depunerii unor eventuale plîngeri penale.

Sursele amintite au adăugat însă că Fiscul va verifica atent tranzacțiile intra-grup. Cu alte cuvinte, unele multinaționale sunt bănuite să obișnuiesc să transfere profiturile obținute în România companiilor-mamă.

Și prețurile de transfer au intrat în atenția inspectorilor: legea spune că tranzacțiile între companii care sunt părți ale aceluiași grup trebuie să se încheie la prețul pieței, exact în aceleași condiții în care s-ar fi încheiat o tranzacție similară între părți independente.

Dacă prețul unei tranzacții se situează sub nivelul pieței, legea spune că profiturile nu sunt corect reflectate, ceea ce reduce nivelul taxelor și impozitelor plătite statului. Astfel de practici sunt numite ”erodare a bazei de impozitare și mutare a profiturilor”.

Direcție-vedetă?

La solicitarea Europa FM, ANAF a făcut publică lista tuturor companiilor vizate de verificări.

Acestea sunt următoarele:

IULIUS MALL TIMISOARA SRL
P.P. DISTRIBUTORS – ROMANIA SRL
UNIREA SHOPPING CENTER SA
IULIUS MALL CLUJ SRL
BRICOSTORE ROMANIA SA
COTROCENI PARK SA
BUCURESTI MALL DEVELOPMENT AND MANAGEMENT SRL
ROMANIA HYPERMARCHE SA
BILLA ROMANIA SRL
PEEK&CLOPPENBURG SRL

Cotidianul Adevărul scria în luna iulie că, după crearea Direcției Generale Antifraudă, Fiscul a trecut la reformarea Direcției Mari Contribuabili.

Aceasta aduce 50-60% din veniturile colectate de ANAF.

De altfel, instituția condusă de Gelu Diaconu verifică și mai multe persoane fizice (printre care s-ar număra cîntăreți și vedete de televiziune) asupra cărora există suspiciuni în privința declarării averilor impozitabile.

Mai bine de 300 de persoane sunt vizate în prima etapă a cercetărilor – aproximativ 100 au de justificat sume între 1,000,000 de lei şi 5,000,000 de lei.

Aproape 50 de persoane au fost găsite cu diferenţe nedeclarate de pînă la 10 milioane de lei, iar 35 – de pînă la 20 de milioane.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS