Confidenţialitate

Consultant fiscal, despre facilitatea de 200 de lei neimpozabili la salariul minim: Prevederea este scrisă prost în proiectul de OUG | AUDIO

Prevederea cu 200 de lei netaxați pentru salariile până la 4.000 lei este scrisă prost în proiectul de Ordonanță de Urgență, atenționează – la Europa FM – consultantul fiscal Cornel Grama. Practic, un angajat care la începutul anului 2023 va avea un salariu de 3.100 de lei, el nu va beneficia de această facilitate. Ca să primească mai mulți bani, salariul său trebuie să fie mai mic, adică de 3000 de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prin „Ordonanța trenuleț” se introduce posibilitatea ca pe lângă salariul minim care beneficiază de 200 de lei netaxați, această facilitate să poată fi aplicată și pentru salariile de până la 4.000 de lei.

Sunt însă două condiții care trebuie îndeplinite cumulativ:

1. Angajatul să aibă un salariu minim de 3000 de lei în Revisal, fără sporuri și premii.

2. Venitul său brut să nu depășească 4000 de lei cu sporuri și premii.

Cornel Grama, consultant fiscal: Așa cum este scrisă legea, dacă ai doi salariați cu același venit lunar, unul beneficiază și unul nu

Potrivit consultantului fiscal Cornel Grama, asta înseamna că: „Un salariat care are 3000 de lei salariu de încadrare și mai are premiu, să zicem, 500 de lei, se încadrează și va avea cei 200 de lei neimpozabili. Dar pe de altă parte, dacă am un salariat care are deja 3500 de lei, deci și el este sub 4000, atunci și el ar trebui să beneficieze. Dar așa cum este scrisă legea, nu mai beneficiază de aceste facilități. Deci dacă ai doi salariați cu același venit lunar, unul beneficiază și unul nu”.

Cu alte cuvinte, spune Cornel Grama, dacă îl prinde pe om Anul Nou cu 3.100 lei nu va avea facilități. Ca să aiba facilități ar trebui sa aiba un salariu de 3.000 lei.

Care ar fi formularea corecta?

Ca să fie ok, trebuia să formuleze așa: „Venitul cuprins între 3000 de lei și 4000 de lei. Intenția cam asta a fost, ca între 3000 și 4000 să aibă acele facilități de 200 de lei”, a mai explicat consultantul fiscal Cornel Grama.

Dacă proiectul Ministerului de Finanțe se aprobă în această variantă, atunci, patronul va trebui să-l anunțe pe angajat că dacă vrea un salariu net mai mare de la anul, atunci trebuie să-i mai taie din salariul brut până la final de decembrie, explică consultantul fiscal: „Ca să aibă facilități, el dacă are 3100 de lei nu beneficiază de cei 200 de lei neimpozabili. Atunci, el trebuie ca înainte de 31 decembrie să zică <<Uite, îți fac salariul minim ca să ne încadrăm la facilitățile acestea de 200 de lei>>”.

În altă ordine de idei, chiar dacă salariul minim crește de la 1 ianuarie, punctul de amendă pentru sancţiunile rutiere rămâne înghețat și anul următor la nivelul de 145 lei.

Amintim, legislația prevede că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut ușor și vineri | AUDIO