Confidenţialitate

Constanța: Proiect pentru reabilitarea portului turistic Tomis, din centrul istoric

Proiectul aparține Primăriei Constanța, care însă nu poate fi realizat dacă portul turistic nu va fi transferat de la Ministerul Transporturilor în domeniul public al municipalității.

Proiectul de hotărâre prin care se solicită trecerea Portului Tomis din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Constanța este supus votului consilierilor locali.

Primăria Constanța vrea să reabiliteze portul Tomis cu fonduri europene și de aceea trebuie să fie titularul dreptului real asupra imobilului. Cea mai atractivă zonă a Constanței, cu terase, restaurante, cheuri în care sunt ancorate yachturi trece astfel în administrarea Primăriei Constanța.

Proiectul lovește însă crunt interesele firmelor controlate de gruparea Mazăre. În urmă cu 17 ani, au închiriat portul Tomis de la Administrația Portului Constanța cu suma de 2.500 de euro pe an.

Firma care manageriază portul Tomis este și acum condusă de un fost consilier PSD, prieten apropiat al fostului primar Radu Mazăre. Atât Radu Mazăre cât și fostul patron al firmei care a închiriat portul Tomis sunt în închisoare.

Numai de la fiecare terasă din portul turistic Tomis se încasează chirii de aproape 20.000 de euro pe sezon.

Contractul de închiriere expiră în luna iunie a acestui an, dar chiriașul, pentru care portul Tomis a fost o adevărată fabrică de bani, vrea  o prelungire de încă trei ani.

Așa se stabilise în 2004 la încheierea contractului cu Administrația Portului Constanța care la acea vreme era condusă de un director pus de PSD.