Consiliul Suprem de Apărare a aprobat planul de înzestrare a armatei

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2017 – 2026.

Industria națională de profil ar urma să se implice în realizarea a opt programe de înzestrare.

Fondurile multianuale planificate au o valoare de 9,8 miliarde de euro.

Planul de înzestrare fusese retras de pe ordinea de zi a ședinței CSAT de pe 4 iulie din cauză că „nu a fost adaptat în concordanţă cu prevederile Acordului politic naţional de alocare a 2% din PIB pentru Apărare, asumat, la începutul anului 2015, de către toate partidele politice, la iniţiativa Preşedintelui României”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Programele de înzestrare reprezintă, potrivit comunicatului, toate activitățile pentru dotarea armatei cu tipuri de armament, tehnică de luptă şi echipamente militare.

În luna mai, Parlamentul a aprobat iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente celor opt programe de înzestrare, care depăşesc 100 de milioane de euro fiecare.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, declara de curînd că proiectul care prevede înzestrarea a fost refăcut.

Avem 2% din PIB. Doar o parte destinată înzestrării. Retragerea de la CSAT (cea din 4 iulie, n.r.) s-a făcut la solicitarea mea, pentru a da consistenţă şi în cifre, şi în ce este în spatele cifrelor, angajamentului de 2% din PIB pînă în anul 2026„, a declarat Adrian Țuțuianu.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS