Consiliul European: noul acord Brexit a fost adoptat

Liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene au adoptat oficial noul Acord Brexit convenit de Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvînt al președintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Documentul ar trebui să intre în vigoare la 1 noiembrie.

În raportul concluziilor Consiliului nu este menționat dacă liderii vor susține o nouă prelungire a Brexitului, în cazul în care Acordul nu trece de votul Parlamentul britanic, sîmbătă.

Toate încercările de a adopta precedenta înțelegere, negociată de fostul premier al Marii Britanii Theresa May, au eșuat.

Donald Tusk spune că diferența esențială este „acceptul lui Johnson (Boris Johnson, premierul în exercițiu al Regatului Unit) de a institui controale vamale la punctul de intrare în Irlanda de Nord”.

Acest compromis va „evita controalele la frontieră” între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii și Republica Irlanda (stat membru al Uniunii Europene).

Astfel de asigură „integritatea pieței unice”, spune Tusk.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, spune că acordul Brexit protejează drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie și pe cele ale britanicilor care trăiesc în Europa.

„Ceea ce am convenit este mult mai mult decît un acord – este un text legal care oferă securitate juridică. Textul protejează drepturile cetățenilor noștri, [care] își pot continua viața ca înainte”.

„Acum avem un nou protocol privind Irlanda și Irlanda de Nord, care protejează pacea și stabilitatea și protejează pe deplin piața noastră unică”, a adăugat Juncker.

El mai spune că declarația politică „prevede în viitor un acord ambițios de liber schimb”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS