Consilier județean din Brăila, despre mita din spitale: „Un gest de mulțumire” I AUDIO

Mita în sistemul sanitar este nu numai bună, ci de-a dreptul necesară: astfel ar putea fi interpretate mai multe intervenții publice ale unui consilier județean din Brăila.

Cătălin Iordache a publicat un articol de opinie, miercurea trecută, pe portalul infobrăila.ro.

Demnitarul local se arată deranjat de un clasament al spitalelor în care se dă mită – Spitalul de Urgență din Brăila se află pe locul al doilea.

Cătălin Iordache apără practica mitei în termenii următori: „Bă, meltene, care eşti meltean anti-medic şi anti-plic, trebuie să ştii ceva: Bă, fără plic, pînă la ora asta ajungeaţi să fiţi trataţi de medici veterinari”.

Într-o discuție cu Liliana Nicolae, consilierul județean a spus că banii daţi medicului nu reprezintă mită, ci un gest de mulţumire.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele Asociaţiei pentru Drepturile Pacienţilor, Vasile Barbu, spune însă că mulţumirile în plic nu se justifică.

„Bineînțeles că n-are nici un temei legal.

Nu înțeleg de ce e nevoie de așa ceva, din moment ce au salariile mari.

Așa [putem] introduce și la funcționarul public o mulțumire materială: medicul da și funcționarul public nu?”, a declarat Vasile Barbu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Recidivă

Pe de altă parte, în același articol, Cătălin Iordache îi numește “jeguri ale societății” pe cei care au absolvit liceul la cursuri serale.

„Bă, tu, jeg al societăţii care ai făcut tu 10 clase la seral, cel mult 12 clase, nu ai fi dispus să munceşti pe salariul unui medic rezident, pentru că tu, meltene, nu te-ai descurca”.

Același consilier județean scrisese de curînd o cronică a unui meci de handbal la nivel de junioare sub titlul “Echipa creștină AHC a învins echipa musulmană HC Dunărea Brăila”.

Pe parcursul articolului, el afirma că victoria a aparținut „echipei conduse de Dumnezeu, în detrimentul Coranului, sponsor al unei echipe vîndute de autorități unui șeic.

Consiliul Național pentru combaterea Discriminării îl verifică deja pe Cătălin Iordache pentru aceste considerații.

L-am întrebat pe Csaba Asztalos, președintele CNCD, dacă afirmațiile demnitarului brăilean la adresa celor fără studii superioare nu reprezintă, la rîndul lor, o formă de discriminare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS