Congresul SUA somează Administraţia Trump să trimită versiunea completă a raportului Mueller

Camera Reprezentanţilor a emis, vineri, o ordonanţă prin care somează Departamentul Justiţiei să transmită Congresului SUA versiunea completă a raportului elaborat de Comisia Robert Mueller.

Parlamentul Statelor Unite vrea să continue investigaţiile în cazul ingerinţelor electorale ruse în campania electorală dni 2016.

Jerrold Nadler, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanţilor, a cerut Departamentului Justiţiei să se conformeze solicitării pînă pe 1 mai.

Congresul are sarcina de a determina caracterul complet al presupuselor acţiuni ilegale şi să decidă ce paşi trebuie făcuţi în continuare„, a declarat congresmanul democrat.

Comisia Robert Mueller nu a formulat recomandări de inculpare a lui Donald Trump pentru obstrucţionarea justiţiei, dar preşedintele nu a fost exonerat.

Comisia pentru Afaceri Judiciare trebuie şi are dreptul de a vedea versiunea completă a raportului şi dovezile referitoare la practicile de pînă acum„, a argumentat Nadler.

Comisia Robert Mueller a oferit Departamentului Justiţiei versiunea completă a raportului de anchetă privind ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte între echipa electorală a lui Donald Trump şi Moscova.

Liderii opoziţiei din SUA, Nancy Pelosi şi Chuck Schumer, au constatat că există „diferenţe puternice” între interpretarea ministrului apărării, William Barr, şi ceea ce scrie în raportul Comisiei despre presupusa obstrucţionare a justiţiei de către preşedintele Donald Trump.

Reacție

Donald Trump a denunţat  ceea ce numește”nebunescul raport Mueller”.

Documentul arată că preşedintele SUA, Donald Trump, s-a temut că investigaţia privind ingerinţele ruse îi va aduce „sfîrşitul mandatului” şi a încercat să îl demită pe procurorul special Robert Mueller, arată raportul comisiei de anchetă.

În mai 2017, când a aflat că a început ancheta, Donald Trump a spus: „Este groaznic. Sînt terminat„.

În iunie 2017, pe fondul relatărilor că Donald Trump ar fi fost anchetat pentru obstrucţionarea justiţiei, preşedintele SUA i-a cerut consilierului juridic de la Casa Albă să obțină, într-un fel sau altul, demiterea lui Robert Mueller.

Procurorul special a apreciat în raport că unele acţiuni ale preşedintelui Donald Trump pot fi asimilate obstrucţionării justiţiei, dar a adăugat că fapta nu există: subalternii au refuzat să aplice ordinele.

Chiar dacă ar putea fi mai dificil să stabilim că acţiunile publice ar fi motivate de o intenţie coruptă, puterea preşedintelui de a influenţa acţiuni, persoane şi evenimente este amplificată de abilitatea unică de a atrage atenţia prin mijloacele de comunicare în masă.

Şi nici un principiu juridic nu exclude acţiunile publice din statutul actelor de obstrucţionare a justiţiei”, a afirmat Robert Mueller.

El s-a referit la demiterea directorului FBI James Comey.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS