Confidenţialitate

Conferința privind viitorul Europei: Cele 20 de propuneri ale tinerilor

Aproximativ 100  de cetățeni ai blocului comunitar le-au transmis,  în weekend, eurodeputaților, în plenul Parlamentului de la Strasbourg,  ideile lor pentru viitorul statelor membre.

Dezbaterea face parte dintr-un ciclu de întâlniri dintre demnitarii Uniunii și cetățeni.

Printre aceștia din urmă s-a aflat și Rareș Voicu, fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor din România, în prezent, student în Olanda și membru în boardul  Uniunii Sindicatelor Studențești din Universitățile Europene.

În ultimele luni, Parlamentul European a colectat de la elevii și studenții din Uniune, peste 1500 de idei și propuneri menite să definească prioritățile Blocului comunitar, iar 20 au fost selectate acum, ca fiind cele mai importante.

Astfel, tinerii din statele membre cer ca în Uniune, programele școlare să fie modernizate, adaptate la mediul digital și în același timp, copiii să fie educați în privința atacurilor cibernetice și a efectelor acestora în viața reală.

Tinerii din Uniune cred că statele membre ar trebui să aibă un singur tip de pașaport și un singur fel de carte de identitate.

Tinerii solicită și acordarea de burse pentru refugiați și plătirea internship-urilor. De asemenea, ca reciclarea și ecologizarea să se facă mai ușor.

Apoi, tinerii europeni vor ca statele membre să formeze specialiști în sănătate mentală, care să le explice copiilor, în școli, cât de important este să facă mișcare. În plus, tinerii cred că în actualul context, autoritățile ar trebui să creeze inclusiv spații în care cei care au atacuri de panică, să se poată refugia.

Pentru că anul viitor a fost decretat de Uniunea Europeană anul tinerilor, reprezentanții lor au fost invitați în Parlamentul comunitar să spună ce vor de la liderii politici care iau decizii.

Rareș Voicu, fost lider al elevilor din România, este acum student al Facultății de Drept Internațional din cadrul Universității Tilburg din Olanda și reprezentant al studenților din  Universitățile Europene.

El a întrebat Comisia Europeană care este impactul banilor alocați pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor. Iar comisarului european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, i-a solicitat să-i implice  pe tineri în evenimentele dedicate lor anul viitor .

“Nu ne mai spuneți de ce avem nevoie, ascultați-i pe tineri când vine vorba despre ce pregătiți pentru anul dedicat lor, pentru că noi știm cel mai bine care ne sunt nevoile”, a spus Rareș Voicu, în plenul Parlamentului European.

Întâlnirile dintre demnitarii Uniunii și cetățeni  vor continua. Până acum, aproape 150 de mii de oameni din statele membre și-au spus părerea despre ce trebuie să facă și cum, de acum încolo, Uniunea.