Confederația Sindicală Internațională: negocierea colectivă, ca și inexistentă în România

Dialogul social și negocierea colectivă sunt ca și inexistente în România, iar Guvernul ar trebui să schimbe situația.

Așa afirmă secretara generală a Confederaţiei Sindicale Internaţionale, Sharan Burrow.

Doamna Burrow a trimis o scrisoare premierului Grindeanu şi ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

În opinia sa, ar trebui restabilite contractele colective de muncă la nivel de sector, dar și luate măsuri energice pentru garantarea dreptului la negociere colectivă și a dreptului la grevă.

România a ratificat încă de la sfîrșitul anilor ’50 Convenţia Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind aplicarea principiilor dreptului de organizare şi negociere colectivă.

OIM a cerut în mod repetat Guvernului României să schimbe legislaţia relevantă în materie, pentru a garanta respectarea principiului conform căruia negocierea dintre angajatori şi organizaţiile lucrătorilor să fie încurajate şi promovate.

”În ciuda acestor solicitări clare, nu a avut loc nici o reformă legislativă, timp în care efectele distructive ale schimbării cadrului legal din 2011 au devenit din ce în ce mai evidente.

România se află acum în primele locuri la între ţările europene în privinţa încălcării libertăţii de asociere şi a dreptului la negociere colectivă„, scrie Sharan Burrow.

Domnia-sa observă că, din 2011 încoace, nu a mai fost semnat în România nici un acord colectiv de muncă la nivel de sector sau național.

În lipsa unor îmbunătăţiri semnificative, Confederația Sindicală Internaţional afirmă că va fi obligată să raporteze Națiunilor Unite încălcările continue şi sistematice ale acestor drepturi.

Organizația reprezintă peste 180 de milioane de angajați.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS