Condamnații penal reabilitați pot face parte din Guvern: explicațiile lui Tudorel Toader

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a explicat de ce persoanele condamnate penal care au fost reabilitate vor putea face parte din Guvern,

Chiar dacă proiectul noului Cod Administrativ nu ar fi prevăzut o excepție în privința acestora, efectul juridic ar fi fost același, a spus ministrul justiției: numai faptele contra păcii, omenirii și umanității, precum și acelea săvîrșite de foștii torționari sunt imprescriptibile.

Tudorel Toader a adăugat că în Codul Penal sunt mai multe texte de lege care se referă la reabilitare şi că avem o reabilitare de drept şi una judecătorească.

Părerea mea este următoarea: şi dacă proiectul de act normativ nu prevedea acea excepţie, efectul juridic era absolut acelaşi, pentru că noi în România şi în sistemele juridice în generel avem două mari categorii de fapte: fapte prescriptibile şi fapte imprescriptibile. Cele imprescriptibile sunt cele contra păcii şi omenirii. Cele prescriptibile sunt toate celelalte”.

Ministrul a explicat că reabilitarea de drept survine cînd  e vorba de o pedeapsă cu amendă, de pînă la doi ani sau una cu suspendare –  la împlinirea termenului dispar interdicţiile care rezultaseră din condamnare.

Tudorel Toader a ţinut să precizeze că proiectul de Cod Administrativ este un proiect de lege organică, nu unul de ordonanță de urgență, așa că el va parcurge toată procedura de adoptare.

Nu ne aflăm în faţa unei posibile ordonanţe de urgenţă, ci în faţa unui act normativ care va parcurge procedura normală de legiferare”.

Acest proiect (…)  se află în dezbatere publică din 8 noiembrie 2016.

Deci, dacă vreţi, nu e un proiect de act normativ elaborat de actualul Guvern, ci unul preluat, pentru ordonarea reglementărilor specifice din domeniu”.

Dacian Cioloș: Responsabilitatea aparține ministerului condus de Vasile Dîncu

Textul depus de Guvernul Tudose în consultare publică preia o parte din prevederile proiectului elaborat de Ministerul Dezvoltării, pe vremea cînd acesta era condus de Vasile Dîncu, însă nu este preluat integral.

Potrivit documentului, Legea 90 din 2001 ar urma să se abroge.

Aceasta interzicea unei persoane condamnate penal să facă parte din Guvern.

În baza ei, Liviu Dragnea nu a putut să preia funcția de premier, din cauză că a primit o pedeapsă cu suspendare în Dosarul Referendumul.

Platforma România 100, fondată de Dacian Cioloş, susţine că proiectul de Cod Administrativ nu a fost lansat în circuitul de avizare, nu a fost discutat şi nu a fost adoptat de Guvernul Cioloş.

Responsabilitatea ar aparţine ”strict ministerului iniţiator”, condus la vremea respectivă de Vasile Dîncu.

Doamna Shhaideh (Sevil Shhaideh, vicepremier – n.r.) încearcă să ascundă sub umbrela Guvernului Cioloş doar lucruri care-i convin şefului.
Guvernul Cioloş a adoptat multe acte normative bune pe care noua majoritate a ţinut cu orice preţ să le golească de conţinut pentru că deranjau.
Conţinutul proiectului de Cod Administrativ, în schimb, nu a fost asumat de guvernul pe care l-am condus”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, platforma România 100 reclamă ceea ce numește “acţiunea de dezinformare a opiniei publice lansată de ministerul aflat sub conducerea doamnei Sevil Shaideh, din dorinţa de a pune responsabilitatea acestui proiect normativ şi a unor prevederi controversate pe umerii altui Guvern”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS