Colegiul Medicilor despre legea vaccinării: problema e accesul la serviciile medicale de bază

Colegiul Medicilor salută adoptarea legii vaccinării.

Textul aprobat de Guvern a ajuns la Parlament în condițiile în care epidemia de rujeolă izbucnită toamna trecută a ucis deja 32 de persoane.

Aproape 8, 500 au făcut boala.

Legea le permite părinților să refuze – în scris – imunizarea minorilor , însă acei copii care nu au făcut vaccinurile obligatorii nu vor mai fi primiți în creșe, grădinițe și școli.

Faptul că va exista în lege instituția semnăturii formale a părintelui, a reprezentantului legal al copilului este un element deosebit.

Acei oameni trebuie, fiecare în parte, să fie răspunzători de soarta copiilor lor”, a spus Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor, la Europa FM.

În opinia doctorului Borcean, însă, rămîne de stabilit procedeul juridic prin care această obligație va intra în vigoare.

Va trebui individual judecată fiecare speță în care unui copil nevaccinat i s-a creat un prejudiciu presupus a fi din cauză că nu a fost vaccinat. Va trebui făcută o dovadă științifică și legală a legăturii de cauzalitate directe și imediate între lipsa vaccinului și acel prejudiciu”.

Președintele Colegiului Medicilor consideră, pe de altă parte, justificată prevederea din lege potrivit căreia minorii care n-au făcut vaccinurile obligatorii nu mai pot fi primiți în instituțiile de învățămînt administrate de stat.

Problema, însă, e mai adîncă, în opinia sa: e vorba de lipsa accesului la servicii medicale de bază.

Trebuie găsite alte mijloace, mijloacele contemporane, de a menține doctori în toate comunitățile. Aici vorbim de principiul accesului la îngrijirile de sănătate.

Există diferențe mari între infrastructurile de sănătate din clinicile și spitalele regionale și universitare (…) și spitalele normale – acelea pot să fie la Beba Veche sau la Dorohoi, la Călărași sau Cenad: cetățeanul, indiferent unde se naște, trebuie să beneficieze de același nivel de îngrijire medicală bazală, care trebuie să fie foarte decent”, a adăugat Gheorghe Borcean.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS