Codruța Kovesi îi contestă pe procurorii care o cercetează

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost audiată la secția de investigare a magistraților din Parchetul General.

La ieșire, doamna Kovesi a declarat că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect într-un dosar şi că a depus două cereri de recuzare.

Acestea îi vizează pe procurorul de caz şi pe procurorul şef de secţie.

Doamna Kovesi e investigată de Adina Florea, propusă de trei ori la rînd de ministrul justiției, Tudorel Toader, să-i urmeze fostei șefe a DNA la conducerea instituției.

De asemenea, procurorul-șef la Secției de anchetă este Gheorghe Stan, fostul adjunct al Inspecției Judiciare.

Am recuzat procurorul de caz și procurorul șef de secție. Mi s-a adus la cunoștință învinuirea. Am depus două cereri. După ce am depus cererea de recuzare, procurorul de caz a spus că îmi va comunica răspunsul la cele două cereri (…) Motivul este din Codul de Procedură Penală, afectarea imparțialității”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la ieșirea din sediul Parchetului General.

Kovesi a mai spus că nu a fost dispusă o măsură preventivă în cazul său.

„Nu am comis niciodată fapte penale”

Fosta șefă a DNA a anunțat încă de miercuri, în premieră la Europa FM, că are calitatea de suspect într-un dosar pornit de la o plîngere a lui Sebastian Ghiță.

Fugit din țară în Serbia, din cauza mai multor dosare penale, el susține că doamna Kovesi i-ar fi cerut să plătească pentru aducerea – din Indonezia – a altui fugar: Nicolae Popa, condamnat în dosarul prăbușirii Fondului Național de Investiții.

Laura Codruța Kovesi a declarat, după audierea de la Secția de anchetare a magistraților, că nu a comis niciodată fapte penale și că nu a avut nici o atribuție legată de extrădarea lui Nicolae Popa.

Acuzațiile pe care le-am văzut în spațiul public, făcute de un inculpat dintr-un dosar al DNA, sunt pure fabulații. (…) Nu am avut în  nici un fel atribuții legate de extrădarea condamnatului Nicolae Popa. Nu am exercitat act abuziv în legătură cu extrădarea pentru că nu aveam atribuții. De extrădare s-au ocupat Poliția Română și Ministerul Justiției”.

Totodată, fosta șefă a DNA a explicat că acuzația de luare de mită i se aduce deoarece ea ar fi primit bani în mod indirect pentru a fi adus în țară Nicolae Popa.

Dosarul privind aducerea în țară a acestuia a fost deschis după un denunț al lui Sebastian Ghiță din decembrie anul trecut.

Poliţia Română a precizat că “procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform O.U.G.34/2006, privind achiziţiile publice. În cadrul acestor activităţi, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, cîştigând oferta cea mai mică. Semnarea contractului şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Costurile au fost achitate integral de către instituţie operatorului economic cîştigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne”.

Documentele privind transportul lui Nicolae Popa au fost transmise Parchetului, anunţă IGPR.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS