Confidenţialitate

Cod portocaliu de ploi torențiale în 6 județe din sudul țării și în zona montană a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Dâmbovița și Prahova. În Caraș-Severin, au fost gospodării inundate

Un cod portocaliu de averse torenţiale este valabil sâmbătă în judeţele Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara, Dâmboviţa şi Prahova.
Potrivit meteorologilor, local cantităţile de apă vor fi de 40…50 l/mp şi izolat de peste 70…80 l/mp. În Banatul Montan, déjà mai multe gospodarii, străzi și terenuri au fost  inundate. Transmite corespondentul Europa FM, Vali Popovici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așa cum se întâmplă cu vremea de mai bine de două luni, nici weekendul nu a făcut excepție. Dacă până la prânz a fost soare și este o vreme frumoasă, imediat cum se face ora 14.00  și până seara la orele 22.00, județul Caraș Severin intră de cele mai multe ori sub avertizare de cod portocaliu sau galben de vreme rea având ca fenomene vizate: producerea unor scurgeri importante de pe versanți și depășiri ale cotelor de inundație, pe râurile mici.

Ultimele zile din săptămână au fost rezervate de natură Văii Almăjului. După câteva tunete și fulgere, cerul se întunecă rapid și din nori curge apa – la propriu, nu la figurat.

Deja almăjenii privesc cerul cu teamă fiindcă a început să se înoreze și să fulgere. De pildă ieri, în localitățile Lăpușnicu Mare și Dalboșeț, apa a venit de pe dealuri și străzile satelor s-au umplut. Mai grav este faptul că apa venea din toate părțile, așa că bieții săteni nu au avut de ales: au așteptat să se oprească ploaia și apele să se retragă, iar ei să o ia de la capăt cu curățenia. Mai grav este faptul că apa a intrat în pivnițe, a inundat curți și a acoperit grădinile.

La Oravița, ploaia torențială nu a durat mai mult de juumătate de oră, suficient cât să acopere curțile și străzile cu apă. În continuare se monitorizează situația din teren, forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență fiind pregătite să intervină în sprijinul comunităților afectate dacă este cazul.

Din păcate, nici sfârșitul de săptămână nu se anunță prea senin. În continuare sunt așteptate  ploi torențiale cu scurgeri importante de pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide cu depășiri ale cotelor de inundație, pe râurile mici.