CinEd: educație prin (și pentru) cinema – INTERVIU

Programul de educație cinematografică CinEd lansează în curând două noi sesiuni de pregătire pentru profesori și bibilotecari.

Pe 27 mai, la Biblioteca Județeană din Brașov, și pe 2 iunie, la cinematograful bucureștean Elvire Popesco, cei interesați pot să se familiarizeze cu platforma online și cu materialele pedagogice puse gratuit la dispoziție prin intermediul acestui program.

Organizat de Institutul Francez, cu ajutorul Societății Culturale NexT și al Asociației Macondo, CinEd e un program care-i ajută pe profesori și care le înlesnește accesul elevilor la un alt tip de cinema.

Catalogul include 10 lungmetraje și două scurtmetraje, pentru elevi de toate vîrstele.

Printre filmele destinate școlarilor de gimnaziu se numără Spiritul stupului (Victor Erice, Spania, 1973), Un sîmbure de îndoială (Joaquim Pinto, Portugalia, 1988) sau Cum mi-am petrecut sfîrșitul lumii (Cătălin Mitulescu, 2006).

Elevii de liceu pot să vadă Pierrot Nebunul (Jean-Luc Godard, Franța, 1965), Sîngele (Pedro Costa, Portugalia, 1989) sau Cea mai fericită fată din lume (Radu Jude, 2009).

Activităţile educaţionale pe care le propune programul CinEd ajută în mod activ la dezvoltarea abilităţilor elevilor de a analiza, înţelege şi interpreta un mesaj audiovizual.

Printre oraşele în care programul ajunge în 2017 se numără Bucureştiul, Braşovul, Iaşiul, Râmnicu Vâlcea, Alexandria şi Târgovişte.

„Dincolo de a discuta punctual despre filmele din program – ceea ce evident că facem -, training-urile acestea sunt mai mult o încercare de educare a privirii și a atenției”, a spus la emisiunea Video Radio, de la Europa FM, coordonatoarea Societății NexT, Yvonne Irimescu.

„Este educație cinematografică bazată pe filmele de autor europene, dar beneficiile cred că depășesc zona aceasta.

E educație audiovizuală în general, pentru că audiovizualul – ca orice artă – are un limbaj specific și e bine ca atunci cînd vii în contact cu el să poți să înțelegi și să ai niște repere„.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS