Confidenţialitate

China a inregistrat cele mai multe cazuri noi de Covid de la debutul pandemiei. Chinezii, revoltați de lipsa restricțiilor de la Cupa Mondială din Qatar

Număr record de cazuri Covid în China. Țara a înregistrat miercuri peste 31.000 de noi infectări, cele mai multe de la începutul pandemiei, în ciuda restricțiilor stricte menite să limiteze răspândirea virusului. 

Politica zero-Covid stârnește proteste atât în stradă cât și pe rețelele sociale unde s-a viralizat un mesaj care întreabă dacă mondialul de fotbal e pe o altă planetă pentru că în Qatar nimeni nu poartă mască și nu respectă distanțarea socială.

Sunt focare de Covid în multe orașe mari, inclusiv în capitala Beijing și în polul comercial din sud, Guangzhou, iar vineri vor intra în izolare 6 milioane de oameni din orașul Zhengzhou.

Se întâmplă în condițiile în care carantinele stricte și testările în masă provoacă noi nemulțumiri și proteste, cele mai recente având loc la o fabrică unde sunt asamblate telefoane mobile.

Frustrările legate de măsurile anti-Covid sunt amplificate de meciurile de la Cupa Mondială de Fotbal, scrie BBC.

Imaginile cu mulțimile de pe stadioane sau fanii care sărbătoresc în stradă, înghesuiți unii în alții, fără măști sanitare, au iritat telespectatorii chinezi care au fost descurajați să se reunească pentru a urmări meciurile.

Deși echipa lor nu s-a calificat în competiție, presa de stat a încercat să amplifice imaginea Chinei în Qatar relatând despre produsele fabricate în China bine reprezentate la eveniment, de la autobuze la aparate de aer condiționat.

Mulți chinezi se simt extrem de izolați urmărind mondialul de fotbal, notează BBC.

O scrisoare deschisă care punea sub semnul întrebării politica zero-Covid a Chinei și care întreba dacă această țară e pe aceeași planetă cu Qatar s-a răspândit rapid pe mesageria mobilă WeChat, înainte de a fi cenzurată.

Foto: Shutterstock

Citește și: Rafila: O analiză a pandemiei de COVID este utilă. Dacă vor fi oameni capabili să-și asume, inclusiv eu, poziții sau decizii care nu au fost potrivite | VIDEO