Confidenţialitate

Cele mai frecvente intrebari legate de coroanele metalo-ceramice

Atunci cand au loc interventii stomatologice pentru rezolvarea unor probleme precum caria, fracturarea dintelui sau obturatia de canal, este necesara coroana dentara.

Pacientii nostri pun adesea tot felul de intrebari legate de coroane, si in special de cele metalo-ceramice. Haideti sa vedem care sunt cele mai frecvente intrebari si raspunsuri, pentru ca sa tu sa poti zambi tot timpul cu gura pana la urechi.

1. Dupa ce perioada de timp trebuie sa imi inlocuiesc coroanele cu altele noi?

Durabilitatea in timp a coroanelor metalo-ceramice este influentata de mai multi factori printre care cei mai importanti sunt :

• calitatea structurii dentare peste care se aplica coroana;

• rezistenta bontului dentar;

• existenta unor obiceiuri vicioase: spargerea samburilor intre dinti;

• mentinerea unei igiene riguroase la nivelul cavitatii bucale.

In conditii ideale de realizare si utilizare, coroanele metalo-ceramice pot avea o viata extrem de indelungata. Ne putem insa astepta ca dupa 7-10 ani de utilizare ele sa trebuiasca sa fie inlocuite.

2. Tocmai mi-am pus niste coroane noi la un alt medic dentist si nu imi plac deloc. Cat de dificil sunt de inlocuit?

In conditiile in care au fost executate corect din punct de vedere tehnic, situatie in care indepartarea lor de pe dinti se face mai greu, scoaterea lor nu reprezinta o manopera dificila. Situatia se poate complica in momentul in care sub lucrarile respective se gasesc niste dinti care sunt subminati din punct de vedere al rezistentei (fie sunt prea subtiri, fie prea mici).

Daca lucrarile nu corespund din punct de vedere estetic sau functional, pacientul nu trebuie totusi sa ezite sa-si inlocuiasca coroanele pentru ca in timp defectele acestora pot produce si alte neplaceri.

3. Am lucrari metalo-ceramice care se decimenteaza la intervale regulate. Este normal?

Poate fi normal sau nu in functie de tipul cimentului care a fost utilizat la cimentarea respectiva:

• ciment provizoriu

• ciment definitiv

Daca cimentarea se realizeaza cu ciment provizoriu este normal ca la 1-2 luni lucrarea sa se decimenteze. Deseori se utilizeaza acest tip de cimentare pentru a permite pacientului o acomodare mai usoara cu lucrarea respectiva si de asemenea realizarea de catre medic a anumitor retusuri.

Daca cimentarea este definitiva si lucrarile se decimenteaza, acest lucru presupune existenta unui viciu in etapa de realizare a lucrarii respective sau in timpul cimentarii ei.

4. Doresc sa imi fac o albire a dintilor. In ce masura aceasta albire imi afecteaza lucrarile metalo-ceramice?

Indiferent de metoda de albire aleasa, fie ea realizata in cabinet sau acasa, aceasta nu afecteaza in nici un fel lucrarile respective. Ele nu isi modifica insa culoarea si astfel pot aparea discrepante cromatice intre dintii naturali albiti si lucrarile respective.

5. De ce varianta lucrarilor metalo-ceramice este cea mai des indicata de catre medicul dentist?

Deoarece aceste lucrari confera avantaje incontestabile din punct de vedere estetic si functional comparativ cu alte tipuri de lucrari protetice.

De exemplu:

• stabilitate coloristica excelenta;

• rezistenta mare la uzura (nu se tocesc);

• biocompatibilitate cu tesuturile invecinate;

• retentie scazuta de placa bacteriana.

6. De ce se invineteste gingia din dreptul coroanelor?

Aceasta culoare vinetie a gingiei poate aparea prin doua mecanisme:

• fie datorita suportului metalic al lucrarii respective (in situatia in care acesta este confectionat dintr-un metal nenobil, de exemplu Cr-Ni). In cazul coroanelor realizate pe suport de aur platinat aceasta coloratie a gingiei poate fi evitata.

• prin staza vasculara prelungita datorata unei coroane mai lungi care apasa pe gingie.

7. Lucrarile confectionate par mai mari, mai voluminoase decat dintii naturali. Este normal?

Aceasta senzatie poate fi una subiectiva in cazul in care se protezeaza o edentatie veche si astfel este perfect normal sa fie necesara o perioada de acomodare cu noua lucrare.

In conditiile in care dintele exista si el a fost imbracat iar coroana astfel rezultata ne pare mai voluminoasa acest lucru se poate datora unei slefuiri insuficiente a dintelui respectiv.

Dr. stomatolog Corneliu Gherasim

Clinica stomatologica Velvet Medical