CCR respinge inițiativa cetățenească pentru alegerea primarilor în două tururi

Curtea Constituțională a respins inițiativa legislativă cetățenească de reformă electorală prin care USR și mai multe organizații neguvernamentale propuneau revenirea la sistemul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Potrivit CCR, inițiativa nu a strîns suficiente semnături din fiecare județ.

Curtea Constituțională a dezbătut iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată «Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală» nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100,000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5,000 de semnături)”, arată un comunicat al Curții.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.

Direcția legislativă a Senatului a trimis, pe 8 aprilie CCR, pentru controlul de constituționalitate, inițiativa cetățenească „Oameni noi în politică”, menită să încurajeze reforma legislației electorale și să simplifice accesul la politică, .

Demersul își propunea schimbarea sistemului electoral, astfel încît el să le permită cetățenilor să voteze mai ușor și să poată alege din mai multe opțiuni.

Inițiativa propunea, între altele, eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile generale și pentru Parlamentul European, reducerea numărului de semnături pentru înscrierea în alegeri și alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Inițiatorii  se pronunță și pentru votul pe liste deschise, astfel încît cetățenii să poată vota omul pe care îl preferă,  nu lista impusă de partid, dar și pentru dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora, pentru ca cetățenii români cu domiciliul în afara țării să se bucure de o reprezentare egală.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS