CCR: ordonanța care înființează secția de anchetare a magistraților e constituțională

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea PNL şi USR privind legea de aprobare a Oordonanței de Urgență referitoare la operaţionalizarea Secţiei de investigare a magistraţilor.

CCR a stabilit că actul normativ este constituţional.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

Potrivit portalului g4media.ro, judecătorii care au votat împotrivă au fost Livia Stanciu, Ștefan Minea și Daniel Morar.

Secția specială, condusă de Gheorghe Stan, s-a remarcat în ultima perioadă prin deschiderea unor dosare în care e cercetată Laura Codruța Kovesi, fosta procuroare-șefă a DNA.

Dosarele doamnei Kovesi sînt instrumentate de Adina Florea, propusă în mai multe rînduri drept succesoare a doamnei Kovesi la DNA și refuzată constant de președintele Iohannis.

Mai mulți magistrați au reclamat faptul că, în baza ordonanței emise de Guvern la propunerea ministrului Tudorel Toader, secția specială ar funcționa, de fapt, în afara cadrului legal – ea nu se subordonează autorității procurorului general.

Secția specială a înregistrat, de asemenea, plîngeri penale depuse pe numele unor funcționari europeni.

Printre ei se numără prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, una dintre cele mai critice voci la adresa schimbărilor repetate din sistemul juridic românesc.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS