CCR dă dreptate Guvernului în disputa cu președintele pe tema remanierii

Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la existența unui conflict juridic între Guvern și președintele Klaus Iohannis, referitor la remanierea guvernamentală.

Șeful statului a amânat numirea Olguței Vasilescu în postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării și pe cea a lui Mircea Drăghici la Transporturi.

CCR precizează că șeful statului este obligat „să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru” și să răspundă motivat cererilor de numire a noilor miniștri.

În ședința CCR de miercuri, părțile implicate în conflict și-au susținut punctele de vedere.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat că șeful statului nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că o dată a fost refuzat pentru a ocupa o anume funcţie de membru al Executivului.

Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuţii concrete, responsabilităţi concrete, odată refuzat de preşedinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa nicio funcţie de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcţie de ministru”, a declarat în ședința CCR, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

De cealaltă parte, consilierul prezidențial Mihaela Ciochină a declarat, miercuri, că Viorica Dăncilă a avut o conduită neloială, întrucât a omis să se consulte cu șeful statului înaintea formulării propunerilor de miniștri, adăugând că premierul avea obligația de a demara consultări cu președintele pe această temă.

Analiza prelungită a președintelui cu privire la nominalizarea miniștrilor la Dezvoltare și Transporturi nu are temei legal și este o opunere fățisă, se arată în sesizarea premierului Viorica Dăncilă la CCR, cu privire la confluctul Guvern-Președinție.

Amânarea este numită „un refuz arbitar”.

 Desecretizarea protocoalelor, în suspensie

Pe de altă parte, CCR a amânat sesizările președintelui Klaus Iohannis, ale PNL-USR și ale Instanței Supreme cu privire la neconstituționalitatea unor aspecte cuprinse în Legea privind declasificarea unor documente.

E vorba în primul rând de hotărârea Consiliului Suprem de Apărare care a permis încheierea unor protocoale de colaborare între SRI și Procuratură.

Judecătorii au amânat pronunțarea pentru data de 16 ianuarie.

Proiectul de lege le dă posibilitatea persoanelor care se consideră vătămate de efectele protocoalelor să se adreseze instanţelor competente.

De asemenea, actul normativ prevede că, de la data intrării în vigoare a legii, toate aceste documente „sunt declasificate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură”, și că efectele lor juridice încetează.

În plus, toate informațiile cuprinse în aceste documente devin informaţii de interes public.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS