Confidenţialitate

Catastrofă ecologică: Lacul Iezer din Călăraşi a secat

Lacul Iezer din judeţul Călăraşi a secat în mai puţin de 3 luni din cauza nepăsării şi a secetei – atrage atenţia Societatea Ornitologică Română.

Lacul este arie natural protejată.

Aici trăiesc sau iernează peste 30 de specii de păsări protejate în Europa.

Aflat ȋn vecinătatea Dunării, pe marele drum de migraţie, lacul Iezer Călărași este unul dintre locurile preferate ale păsărilor pentru popas în drumul lor spre locurile de iernare.

32 de specii protejate ȋn Europa, majoritatea acvatice, cuibăresc, iernează sau se odihnesc ȋn timpul migraţiei ȋn Iezerul Călăraşi.

De la jumătatea lunii august, lacul este un deșert lipsit de viață, iar, dacă situația nu este remediată rapid, biodiversitatea va fi afectată iremediabil.

Emil Todorov, de la Societatea Ornitologică Română:

“E, pur şi simplu, un deşert. Am făcut şi poză din aer, se văd peşti morţi. Administratorul nu a reuşit să scoată toţi peştii. Trebuie să vină şi raţa cu gât roşu, să ierneze. E o catastrofă acolo şi e posibil să fie afectate mai multe specii de păsări, şi reptile …”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cauza principală a secării lacului Iezer Călărași este un stăvilar defect, aflat în zonă.

Lacul Iezer Călărași se numără printre cele mai importante locuri de iernare pentru gâștele cu gât roșu, aflate pe cale de dispariţie, iar acestea vor sosi în mai puțin de două luni din lunga lor călătorie începută în ținuturile arctice.

Pe lângă gâște, au de suferit și pelicanii care cuibăresc în România.

Foto: Emil Todorov, SOR