Cannes 2016: cinci filme românești în program

Regizorii români Cristian Mungiu (cu „Bacalaureat”) și Cristi Puiu („Sierra Nevada” e titlul celui mai recent film al său) au fost selectați în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, alături de Andrea Arnold, Jim Jarmusch, Xavier Dolan, Pedro Almodóvar sau frații Dardenne.

Filmul „Cîini”, al lui Bogdan Mirică, este de asemenea selectat în secţiunea Un Certain Regard.

Ediția din acest an a Festivalului de la Cannes începe pe 11 mai.

Pare să fie cea mai consistentă prezență românească din istoria Cannes-ului: „4:15 p.m. sfîrşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, a fost selectat în competiţia de scurtmetraje, iar ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation.

Filmul „Sierra Nevada”, al cărui scenariu este semnat tot de Cristi Puiu, este o coproducţie România – Franţa – Bosnia şi Herţegovina-Croaţia-Macedonia.

Din distribuţia filmului, al cărui buget este estimat la 1,4 milioane de euro, fac parte Mimi Brănescu şi Bogdan Dumitrache.

Cristi Puiu a debutat în lungmetraj cu filmul ”Marfa şi banii” (2001), căruia i-au urmat ”Moartea domnului Lăzărescu” (2004), ”Aurora” (2010) şi ”Trei exerciţii de interpretare/ Three Exercises of Interpretation” (2013).

Cristi Puiu a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2004, pentru scurtmetrajul ”Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”, iar pentru ”Moartea domnului Lăzărescu” a fost distins cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005.

Pentru Cristian Mungiu aceasta este a treia participare în competiția oficială a Festivalului de la Cannes.

Bacalaureat”, al cărui titlu provizoriu a fost Fotografii de familie, este primul film realizat de Cristian Mungiu de la „După dealuri/ Beyond the Hills” încoace, care a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2012, dar este şi primul lungmetraj al lui Cristian Mungiu care are în centru un personaj masculin.

O coproducţie România-Franţa-Belgia, pelicula vorbeşte despre responsabilităţile vieţii de părinte, iar filmările au avut loc în vara anului 2015.

Cristian Mungiu este primul regizor român care a cîştigat Palme d’Or pentru lungmetraj, la ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul ”4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile”.

Mungiu a debutat în lungmetraj cu filmul ”Occident” (2002), cu Alexandru Papadopol în rolul principal, şi a continuat cu filmele ”4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile” (2007), ”Amintiri din Epoca de Aur” (2009) şi ”După dealuri” (2012).

Cu acesta din urmă, el a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu la Cannes.

După dealuri” a încasat şi premiul de interpretare feminină, atribuit actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

De asemenea, Cristian Mungiu este primul cineast din România care a fost invitat să facă parte din juriul competiţiei oficiale de la Cannes, la ediţia din 2013.

Juriul din acel an a fost prezidat de regizorul Steven Spielberg.

În 2016, juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de australianul George Miller.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS