Cannes 2016: britanicul Ken Loach cîștigă La Palme d’Or. Cristian Mungiu – premiul pentru regie

Veteranul regizor britanic Ken Loach a cîștigat pentru a doua oară trofeul Festivalului Internațional de Film de la Cannes, La Palme d’Or.

Considerat un maestru al cinemaului realist și angajat, Ken Loach a fost prezent în competiția celei de-a 69-a ediții a festivalului cu I, Daniel Blake.

Lungmetrajul spune povestea unui bărbat de 59 de ani din nord-estul Angliei care se îmbolnăvește grav și care este silit să treacă prin nenumărate proceduri birocratice ca să obțină asistență medicală.

Intriga se pune în mișcare cînd o cunoaște pe Kate, o mamă singură în căutarea unui adăpost.

Regizorul britanic a mai cîștigat La Palme d’Or pentru The wind that shakes the barley (2006).

Ken Loach a declarat că Festivalul de la Cannes e foarte important pentru viitorul cinemaului.

Regizorul britanic a continuat prin a critica vehement politicile de austeritate aplicate în Europa și prin a deplînge ascensiunea extremei drepte pe continent.

El a spus că e „foarte ciudat” să fie premiat în atmosfera luxoasă de la Cannes, avînd în vedere condițiile în care trăiesc oamenii despre care e vorba în film.

Cînd lumea e disperată, extrema dreaptă profită”, a adăugat Ken Loach. „Trebuie să spunem că o altă lume este posibilă și necesară”.

https://www.youtube.com/watch?v=aLEPQ9FYU0U

Cristian Mungiu, premiat pentru regie

Prezent pentru a treia oară în competiția de la Cannes, Cristian Mungiu a obținut premiul pentru regie, la egalitate cu Olivier Assayas (Personal shopper).

Bacalaureat, filmul lui Cristian Mungiu, a intrat și în cinematografele din România chiar în acest weekend.

Filmul se concentrează asupra unui medic de provincie (interpretat de Adrian Titieni) care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui.

E un film cumva prietenos față de spectatori. Nu e un film complicat, lung, greu și calm – e un film alert și agitat despre ce ni se întîmplă și despre întrebările pe care le are un părinte în raport cu soarta copilului lui și cu ce are să-i spună în societatea românească de astăzi”, a declarat la Europa FM Cristian Mungiu.

Cristian Mungiu a mai cîștigat la Cannes La Palme d’Or, pentru 4 luni, 3 săptămîni și două zile, și premiul pentru scenariu (După dealuri).

Actrițele din După dealuri au fost și ele recompensate pentru rolurile lor.

Regizorul român a mulțumit juriului și actorilor din Bacalaureat, dar și familiei sale.

Cinemaul de autor continuă să existe grație festivalului de la Cannes„, a spus Cristian Mungiu.

Pentru prima dată în istoria Cannes-ului, două lungmetraje românești au fost incluse în competiția oficială: Bacalaureat și Sieranevada, de Cristi Puiu.

Surprize

Lăudată aproape unanim de presa internațională, comedia Toni Erdmann (r. Maren Ade), turnată în mare parte în România, a fost ignorată de juriul prezidat de regizorul australian George Miller.

Marele Premiu al Juriului i-a fost acordat lui Xavier Dolan, unul dintre favoriții Cannes-ului.

Dolan a fost inclus în competiție cu adaptarea unei piese celebre de teatru, de Jean-Luc Lagarce, E doar sfîrșitul lumii. Filmul lui Dolan a fost primit foarte prost de critică.

Mulțumesc juriului pentru că a împărtășit emoția acestui film„, a declarat – în lacrimi – regizorul canadian.

Iranianul Asghar Farhadi a cîștigat premiul pentru scenariu, pentru Comisul-voiajor.

Actorul din rolul principal, Shahab Hosseini, a primit la rîndul său distincția pentru interpretare masculină.

Farhadi a mai impresionat publicul internațional – și criticii – cu un film despre presiunile din societatea iraniană asupra vieții de familie: O despărțire (2011) a cîștigat Ursul de Aur și premiile pentru interpretare la Festivalul de la Berlin, dar și Oscarul pentru film străin.

Premiul pentru interpretare feminină merge în Filipine: Jaclyn Jose, pentru prestația din Ma Rosa, al regizorului Brillante Mendoza. Și acest premiu e considerat o surpriză – favorite păreau Isabelle Huppert și Kristen Stewart.

Premiul Juriului a fost acordat unuia dintre discipolii lui Ken Loach: Andrea Arnold, care a concurat cu American Honey.

Andrea Arnold a mai regizat filme extrem de bine primite la Cannes, precum Red Road sau Fish Tank.

Camera d’Or, acordat pentru debut, rămîne în Franța, la regizoarea Houda Beyamina, realizatoarea lungmetrajului Divines.

Un premiu pentru întreaga carieră a primit actorul Jean-Pierre Léaud, colaborator de încredere al unor cineaști precum Jean-Luc Godard și François Truffaut.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS