Cannes 2015: Jacques Audiard a câștigat La Palme d’Or. Lista completă a premiilor – VIDEO

Regizorul francez Jacques Audiard a câștigat trofeul Festivalului de Film de la Cannes, La Palme d’Or, pentru drama Dheepan.

Filmul este o cronică a încercărilor prin care trec în Franța trei refugiați din Sri Lanka.

Personajul principal, Dheepan, este un fost rebel din cadrul grupării Tigrii Tamili. Cum înfrângerea separatiștilor se apropie, bărbatul hotărăște să emigreze împreună cu două persoane străine – o femeie și o fetiță -, cu speranța că va obține mai ușor dreptul la azil în Europa.

Odată ajunși în Franța, cei trei se confruntă cu alte tipuri de violență, care-i retrezesc lui Dheepan instinctele de luptător.

Jacques Audiard este un obișnuit al Festivalului de la Cannes, unde a mai prezentat Rugină și oase (2012) sau Un profet, care a câștigat Marele Premiu în 2009.

Decernarea trofeului, totuși, este considerată într-o oarecare măsură o surpriză.

https://youtu.be/cGvWgHyodnI

Anul acesta, juriul prezidat de frații Joel și Ethan Coen a acordat Marele Premiu regizorului maghiar László Nemes, autorul Fiului lui Saul o dramă a cărei intrigă este plasată în lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz.

Filmul a fost caracterizat de critici drept „înfricoșător și extrem de curajos”.

De altfel, Fiul lui Saul primise ieri și premiul FIPRESCI, al criticii internaționale de film.

Din distribuția acestui lungmetraj face parte și Levente Molnár, actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Taiwanezul Hou Hsiao-Hsien a primit premiul pentru cel mai bun regizor, grație filmului Asasinul, iar Premiul Juriului i-a fost acordat grecului Yorgos Lanthimos, autorul lungmetrajului Homarul.

Lanthimos este, la rîndul său, un regizor care s-a remarcat grație festivalului francez.

Canin, filmul său din 2009, a cîștigat premiul secțiunii Un certain regard.

Premiul pentru scenariu a ajuns la Michel Franco, pentru Chronic, iar Vincent Lindon a fost preferat la categoria „rol masculin”, pentru prestația din La Loi Du Marché, de Stéphane Brizé.

Vincent Lindon interpretează un bărbat care se chinuie să-și țină familia laolaltă după ce a fost dat afară de la fabrica la care lucra.

În Chronic, de Michel Franco, Tim Roth interpretează un asistent medical care se ocupă de pacienți aflați în stadiile terminale ale bolilor de care suferă.

Mulți critici îl văzuseră pe actorul britanic în postura de cîștigător al premiului de interpretare masculină. Rolul din Chronic este apreciat drept cel mai bun pe care l-a făcut Tim Roth în ultimii ani.

Premiul pentru interpretare feminină a ajuns la Rooney Mara, pentru rolul din Carol, de Todd Haynes, şi la Emmanuelle Bercot, pentru rolul din Mon Roi.

Caméra d’Or, premiul pentru debut, i-a fost acordat columbianului César Augusto Acevedo, realizatorul lungmetrajului La tierra y la sombra.

La Palme d’Or pentru scurtmetraj i-a revenit lui Ely Dagher (Waves ’98).

Anul acesta s-a acordat și un Palme d’Or onorific: l-a încasat veterana regizoare Agnès Varda, realizatoarea unor filme precum Cléo de la 5 la 7 sau Creaturile.

Mai mulți dintre preferații din acest an ai presei de specialitate nu s-au regăsit în palmaresul festivalului.

Printre ei se numără italienii Matteo Garrone (Povestea poveștilor, cu Salma Hayek pe afiș, are printre sursele de inspirație o serie de legende medievale) și Nanni Moretti (Mia Madre).

Paolo Sorrentino, la rîndul său, era considerat unul dintre favoriții la cîștigarea trofeului.

Filmul său, Tinerețe, urmărește doi prieteni artiști (interpretați de Michael Caine și de Harvey Keitel) ajunși la vîrste venerabile, care se reîntîlnesc într-o vacanță în Alpi.

„Regula <<un singur premiu pentru un singur film>> a făcut din munca juriului un fel de joc de șah”, a spus Joel Coen după ce palmaresul a devenit public.

„Am fi vrut să răsplătim pe mai multă lume”, a adăugat cineastul american.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS