Confidenţialitate

Cămașa cu altiță, cunoscută drept „ia românescă”, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO chiar de Ziua Națională

Decizia de a include în patrimoniul UNESCO a cămășii cu altiță a fost luată chiar de Ziua Națională a României, de către comitetul UNESCO reunit la Rabat, în Maroc. Dosarul de candidatură a fost întocmit împreună cu Republica Moldova.

Cămașa cu altiță cunoscută de toți drept „ia românescă” a intrat pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității ca element de identitate culturală în România și Republica Moldova.

Nu a fost înregistrată sub termenul „ie”, pentru că acesta era folosit în trecut doar accidental, au constatat cercetătorii etnologi.

Cămașa cu altiță este piesa de bază a costumului tradițional românesc de sărbătoare și a fost purtată inclusiv de Regina Maria, iar altița este acea parte brodată manual de pe umerii cămășilor pentru femei.

În trecut, această cămașă transmitea informații nu doar despre priceperea și talentul femeii care o cosea, ci și despre starea materială și poziția socială celei care o purta sau statutul civil ori vârsta.

Exista o cămașă de mireasă, cămașă de soacră sau de doliu. Astăzi, ea are valoare estetică, identitară și culturală, notează etnologii care au lucrat la dosarul de candidatură pentru patromoniul UNESCO.

Decizia luată de comitetul UNESCO reprezintă deopotrivă o recunoaștere a identității și valorii acestui element, cât și un semnal pentru instituțiile culturale din România și Republica Moldova că trebuie să susțină și să promoveze arta confecționării cămășii cu altiță.

„Ziua Națională este cea mai potrivită pentru recunoașterea internațională a măiestriei și tradiției românești”, a reacționat premierul Nicolae Ciucă, pe Facebook:

„Le mulțumesc meșterițelor care, prin muncă și dăruire, au păstrat această artă, au făcut-o să renască și să fie cunoscută lumii”, a scris și Maia Sandu pe Facebook, după decizia UNESCO:

Foto: Shutterstock

Citește și: Albumul Marii Uniri va fi expus la Muzeul Național de Istorie a României, începând cu 1 decembrie | AUDIO