Calitatea alimentelor: Jean-Claude Juncker ia partea est-europenilor

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că produse alimentare aparent identice nu ar trebui vîndute cu ingrediente inferioare în estul Europei.

El este de acord cu cei care spun că o astel de practică înseamnă discriminare.

Problema a devenit una presantă pentru ţările central şi est-europene, care se tem deja de pierderea influenţei în Uniunea Europeană, în condiţiile în care Franţa, Germania şi alte state vest-europene pledează pentru o Europă cu mai multe viteze.

Mai multe studii au arătat că numeroase produse alimentare vîndute de producători multinaționali în estul Europei conţin ingrediente mai ieftine, de calitate inferioară faţă de versiunile vîndute sub aceleași mărci în Occident.

Jean-Claude Juncker va publica în septembrie o serie de instrucțiuni privind interpretarea directivei europene pentru securitatea alimentară, dar nu a exclus nici posibilitatea adoptării unei noi legislaţii în acest sens.

Nu îmi place ideea că ar exista o Europă de categoria a II-a”, a declarat domnul Juncker într-o conferinţă de presă.

Ne vom urmări intenţia comună de a pune capăt acestui mod de discriminare”, a adăugat el.

Companiile alimentare şi-au apărat practicile, spunînd că pieţe diferite alimentele au gusturi diferite și că ingredientele sunt menționate cu acurateţe pe ambalaje.

Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria şi România au criticat în acest an mai mulţi producători mari de alimente şi au testat mai multe produse.

Cazul României

Chiar la o zi după ce a dezvăluit că în România se vînd produse cu dublu standard, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a insistat însă că nu poate face public numele firmelor care le-au scos pe piață.

Autoritățile române se tem că ar putea fi date în judecată de producătorii și comercianții de alimente, pentru că produsele respective nu pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Din 29 de alimente din Germania, Belgia și Olanda, analizate în România, nouă au prezentat dublu standard.

„La această dată nu avem o normă juridică și o metodologie unitară pentru abordarea acestei tematici de dublu standard.

Noi am informat imediat populația, de asemenea am transmis datele pe care noi le-am obținut la toți europarlamentarii, (…) pentru realizarea unei norme juridice la nivelul Comisiei Europene, cu care să operăm, în așa fel înc]t să protejăm consumatorii români și să informăm corect.

Din nefericire, n-am reușit să prezentăm în detaliu aceste lucruri, pentru faptul că, neav]nd o normă juridică cu care să operăm, nu putem să dăm numele comerciantului și producătorului respectiv, pentru că am putea crea conflicte juridice care ar putea să coste„, a spus Petre Daea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Justiției să întocmească însă elaboreze o normă legislativă internă care să permită menționarea numelui firmelor care consideră România o țară „de mîna a doua”.

Ministrul Tudorel Toader a explicat că baza discuției o reprezintă chestiunea unui tratament egal de care trebuie să se bucure toți cetățenii Uniunii Europene.

„Poate găsim o modalitate, că pînă cînd facem noi nu știu ce normă europeană poate facem o normă internă.

Sau măcar un cadru legislativ care să ne permită să spunem cetățenilor ce firme ne consideră a fi o țară de mîna a doua și să-i tratăm și noi ca atare”, a declarat Mihai Tudose în deschiderea ședinței de Guvern de joi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS