Cale liberă pentru Trump: și republicanul John Kasich îşi suspendă campania prezidenţială

Republicanul John Kasich îşi suspendă campania pentru nominalizarea republicanilor la prezidenţiale, lăsînd calea liberă miliardarului Donald Trump.

Acesta care a reuşit să-şi elimine matematic toți contracandidaţii, prin acumularea celui mai mare număr de delegaţi, cu o lună înainte de finalizarea alegerilor primare.

Kasich, în vîrstă de 63 de ani, promitea în urmă cu doar o zi să-şi continue eforturile în campania electorală, pentru a pune capăt ascensiunii lui Trump, a cărui retorică anti-imigraţionistă şi lipsită de tact politic reprezintă un adevărat pericol pentru elita conservatoare a Partidului Republican.

Până acum, Kasich a reuşit să cîştige doar în statul Ohio, pe care-l guvernează.

După retragerea din cursă a senatorului texan Ted Cruz, o sursă din campania lui Kasich susţine că republicanul a decis și el să se retragă, avînd în vedere că şansele de a bloca eforturile lui Trump de obţinere a majorităţii delegaţilor înainte de Convenţia Partidului Republican au dispărut.

John Kasich nu a răspuns pînă acum întrebărilor, iar echipa sa de campanie a anunţat că va face o declaraţie oficială în cîteva ore.

Ted Cruz: „Am făcut tot ceea ce am putut”

Victoria decisivă a lui Donald Trump în primarele din Indiana l-a forţat pe senatorul texan Ted Cruz, al doilea clasat în cursa republicană pentru Casa Albă, să renunţe la campanie.

Senatorul de Texas a obținut numai 36% din voturi, față de 53% ale principalului său contracandidat.

„Am făcut tot ceea ce am putut, dar votanții au ales altceva. Așa că ne suspendăm campania”, a spus Ted Cruz.

În discursul său, Donald Trump a fost mai rezervat decît de obicei.

După ce îl porcelise Ted Mincinosul pe principalul său contracandidat republican, Donald Trump a spus despre Ted Cruz că a fost un competitor serios și a promis apoi victoria la alegerile prezidențiale.

viewscntDonald Trump are deja 1,041 de delegați din 1,237, pragul necesar pentru a fi desemnat automat candidatul republicanilor pentru funcția de președinte al Statelor Unite.

În tabăra democrată, Hillary Clinton a pierdut alegerile primare din Indiana în fața senatorului de Vermont Bernie Sanders.

Acesta a adunat însă pînă acum voturile a doar 1,400 de delegați, spre deosebire de Hillary Clinton, care are peste 2,200 de voturi și care ar mai avea nevoie de mai puțin de 200 pentru a obține nominalizarea Partidului Democrat.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS