C.T. Popescu: Sorin Oprescu “e un produs tipic al dictaturii comunisto-securiste de dinainte ’89, care s-a adaptat după aceea” (AUDIO)

Reținerea primarului general al Bucureștiului, Sorin Oprescu, sub suspiciunea de luare de mită, nu ar trebui să ne mire, spune la Europa FM publicistul Cristian Tudor Popescu.

Realizator, de vinerea viitoare, alături de Vlad Petreanu, al emisiunii Avocatul diavolului de la Europa FM, Cristian Tudor Popescu se declară însă suprins că demnitarul bucureștean ar fi continuat să se implice în afaceri ilegale chiar și “în condițiile în care are loc această gherilă anticorupție în toată regula”.

Primarul Bucureștiului a fost reținut în noaptea de sîmbătă spre duminică pentru că ar fi primit 25,000 de euro dintr-o mită în valoare de 60,000.

El riscă să fie arestat preventiv: Tribunalul București va lua astăzi o hotărîre în această privință, la solicitarea procurorilor DNA.

Potrivit procurorilor, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea Primăriei şi o persoană de încredere a primarului, Oprescu ar fi primit banii pretinşi  din partea mai multor denunţători.

“E vorba de un întreg lanț de extorcare și de mită din care face parte domnul Oprescu”, i-a spus lui Valentin Chisoceanu Cristian Tudor Popescu.

“Se consideră deștept pentru că face așa ceva, în vreme ce noi, ceilalți, suntem niște proști”, a mai spus domnul Popescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarul în exercițiu al Bucureștiului este considerat favorit la alegerile locale de la anul, cînd ar putea obține un al treilea mandat.

În ultimul an au fost vizați de cercetările DNA consilierul personal al primarului, dar şi un director din Primăria Capitalei.

În 26 iunie, consilierul Solomon Wigler a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat mită 204,000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri.

Pe 19 decembrie 2014, şeful Direcţiei generale de infrastructură şi servicii publice (DGISP) din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru, a fost trimis în judecată pentru că a primit bani şi bunuri ca să acordae contracte de lucrări publice.

Controversă franțuzească

În martie anul acesta, Sorin Oprescu a fost decorat, la Ambasada Franței, cu Legiunea de Onoare.

Secretarul de stat Jean-Marc Todeschini a spus cu acea ocazie că statul francez vrea să pună în valoare “atît cariera dumneavostră de medic specialist, cît şi cariera politică pusă în serviciul Capitalei”.

La ceremonia din primăvară au participat fostul preşedinte Emil Constantinescu, premierul Victor Ponta și academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Cu acea ocazie, în apropierea sediului Ambasadei Franţei s-au adunat și cîteva zeci de bucureșteni care au protestat față de demersul statului francez.

Ei îl acuză pe Sorin Oprescu de distrugerea sistematică a patrimoniului arhitectural al Bucureștiului, de evacuarea (pe care o consideră ilegală) a peste 1,000 de oameni din zona Buzeşti-Berzei în timpul iernii 2011 și de aprobarea unor construcţii ilegale în numeroase zone protejate ale orașului.

Întrebat unde o să ţină decoraţia, primarul general a spus: “O s-o ţin în vitrină, mi-am cumpărat o vitrină acasă special pentru ea, ca s-o văd în fiecare zi şi să mă liniştesc în sensul că n-am făcut aşa rău şi că am făcut destul de mult bine şi am de gînd să fac în continuare”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS