Cristian Tudor Popescu: Udrea și Ghiță „băsnesc în legătură cu doamna Koveși. Iată cum arată grotescul românesc”

Fostul procuror șef al DNA Laura Codruța Kovesi a declarat vineri, la ieșirea de la audierea din Secția pentru Investigarea Magistraților, că este hărțuită de doi ani și jumătate și că are 18 dosare penale.

Nu este nici o coincidență. De doi ani și jumărate sunt hărțuită. Am patru acțiuni disciplinare, am 18 dosare penale„, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Fostul procuror-șef al DNA spune că măsuri de sancționare sau de cercetare disciplinară au fost inițiate împotriva celor care au vorbit despre legile justiției.

Doamnei Kovesi  i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect într-un dosar pornit dintr-o plîngere a fostului deputat PSD Sebastian Ghiță – ea a depus două cereri de recuzare.

Acestea îi vizează pe procurorul de caz şi pe procurorul şef de secţie care verifică suspiciunile de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.

Prima dintre cereri a fost deja respinsă -de caz se va ocupa tot Adina Florea, propusă de trei ori de Tudorel Toader pentru a-i succede doamnei Kovesi la conducerea DNA.

Trage însă Codruța Kovesi de timp prin cererile de recuzare a procurorilor care o anchetează?

Scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu, realizator – de lunea viitoare – al emisiunii Piața Victoriei la Europa FM – nu e de acord:

De timp trag, cu dinții și cu ghearele, cei care i-au instrumentat povestea asta – totul fiind legat de deplasarea la Bruxelles a doamnei Kovesi. Domnul Ghiță și-a făcut datoria până la capăt, spunînd acum că doamna Kovesi va fugi din țară.

Cred că s-a întîmplat un lucru defavorabil celor care comit acest act de terorism profesional: doamna va pleca la Bruxelles, după care se va întoarce. Și-atunci nu mai are nici un sens să-i dea o interdicție de părăsire a țării „, a spus Cristian Tudor Popescu.

Pe de altă parte, Cristian Tudor Popescu observă că cei care o acuză public pe doamna Kovesi sunt tocmai doi dintre cei mai cunoscuți fugari români:

Atât Sebastian Ghiță, cît și Elena Udrea sînt fugiți din România. S-au cărat, s-au ușchit cînd au vrut. Și acești indivizi băsnesc despre lănțișoare, blănuri, e-mailuri, poze în legătură cu doamna Kovesi. Iată cum arată grotescul românesc„.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fugit din țară în Serbia, din cauza mai multor dosare penale, Sebastian Ghiță susține că doamna Kovesi i-ar fi cerut să plătească pentru aducerea – din Indonezia – a altui fugar: Nicolae Popa, condamnat în dosarul prăbușirii Fondului Național de Investiții.

Laura Codruța Kovesi a declarat, după audierea de la Secția de anchetare a magistraților, că nu a comis niciodată fapte penale și că nu a avut nici o atribuție legată de extrădarea lui Nicolae Popa.

Pe de altă parte, mai mulți lideri ai partidului de guvernămînt au îndemnat-o public pe Laura Codruța Kovesi în ultimele zile să aibă încredere în sistemul de justiție.

Alții au remarcat că foști demnitari cercetați de DNA – precum Tiberiu Nițu, fost procuror general – au fost găsiți nevinovați.

Păi are încredere„, a spus Cristian Tudor Popescu la Europa FM.

Procesul își va desfășura cursul. Încearcă Laura Codruța Kovesi să fugă din calea justiției? O să vedem dacă vor reuși să o trimită în judecată (…), dar, între timp, doamna Kovesi își va da concursul (pentru postul de procuror general european, n.r). Asta este ceea ce-i doare teribil. Dacă doamna Kovesi spunea acum <<Nu mai particip, am renunțat>>, se înmuia procesul imediat, să știți”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS