Confidenţialitate

C‏ircul Globus nu mai poate folosi animalele în spectacole

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis, astăzi, să elimine din spectacolele Circului Globus dresura de animale, din cauza relelor tratamente aplicate acestora în perioada în care sunt dresate.

“Am ajuns cu toţii la concluzia ca astăzi să promovăm un proiect de hotărâre care modifică regulamentul de organizare şi funcţionare a Circului de stat Globus din Capitală, astfel încât în urma votului pe care dumneavoastră îl veţi exprima astăzi spectacolele de circ de la globus nu vor mai cuprinde numere de animale dresate. Specialiştii în acest domeniu relevă că animalele care sunt în spectacolele de circ sunt supuse unor rele tratamente şi chiar dacă pentru spectatori poate să pară totul foarte frumos animalele nu sunt tratate aşa cum se cuvine, vrem să punem şi noi punct acestei situaţii aşa cum au făcut-o mai multe ţări europene şi nu numai”, a declarat Gabriela Firea la începutul şedinţei de Consiliu, citată de agenția Mediafax.

Consilierii Generali ai Capitalei au adoptat în unanimitate modificarea regulamentului, astfel încât în atribuţiile circului Globus vor intra “realizarea și prezentarea de producții/coproducții artistice constând în spectacole de circ și festivaluri, filme, prezentate publicului în București, în țară și în străinătate, în scopul promovării actului de cultură și al educării publicului spectator, urmărind continuarea tradiției artei de circ, valorificarea optimă a potențialului artistic existent, stimularea inovației și a creativității, promovarea pe plan național și internațional a valorilor artistice autohtone și universale din domeniul artelor spectacolului”.

Din noul regulament au fost eliminate “dresura” și “turul menajeriilor“, iar din activitatea departamentului de relații internaționale a fost exclusă atribuția de a întocmi documentele pentru formalitățile vamale în cazul animalelor artiștilor străini care apar în spectacolele instituției.

Circ&Variete Globus București va fi, de acum înainte, doar “producător de spectacole și de momente artistice separate sau în cadrul spectacolelor, în care instituția realizează partea de creație, regie, scenariu, coregrafie, muzică, design costume, design decoruri, cât și costume, decoruri, recuzită, cu artiști salariați și colaboratori, având dreptul ulterior să încheie contracte cu parteneri din țară și străinătate, pentru derularea de programe cultural-artistice”.

Animalele aflate în responsabilitatea Circului Globus vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între PMB şi Fundația Vier Pfoten. Felinele mari ar urma să ajungă în rezervaţii din Africa, iar restul animalelor în diverse alte rezervaţii naturale sau sai în sanctuare pentru speciile protejate.