Confidenţialitate

Burleanu, FRF: Propunerea mea este de a continua cu Edward Iordănescu la echipa naţională

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a declarat, marţi, că va propune ca Edward Iordănescu să continue în funcţia de selecţioner al echipei naţionale a României, chiar dacă acesta nu şi-a atins obiectivul în Liga Naţiunilor şi a retrogradat prima reprezentativă în Liga C a competiţiei.

“Urmează la finalul acestei săptămâni, mai precis vineri, o şedinţă a Comisiei Tehnice, după care raportul acesteia va fi validat de Comitetul Executiv la începutul săptămânii viitoare. Astfel încât la tragerea la sorţi (n. red. – a preliminariilor EURO 2024) să ştim exact ce antrenor va avea echipa naţională a României. Eu pot să vă spun care e propunerea mea. Propunerea mea este de a continua cu Edi Iordănescu. În momentul de faţă, avem o singură variantă. Nu ştim ce se va întâmpla în Comisia Tehnică sau în Comitetul Executiv. Eu am spus care e propunerea pe care o voi susţine. Dacă selecţionerul nu ar fi crezut că poate scoate maximum din aceşti jucători şi că poate duce naţionala la următorul turneu final, cu siguranţă nu ar fi fost o propunere cu care să mergem mai departe. Eu nu am avut nicio discuţie cu Edi în care el să nu continue să spere, să muncească, să aspire la maximum”, a spus Răzvan Burleanu la finalul partidei selecţionatei U19 a României, câştigată cu 2-0, la Voluntari, în faţa Austriei în preliminariile CE 2023.

Întrebat cum comentează faptul că Edward Iordănescu nu şi-a îndeplinit obiectivul de a se clasa pe primele două locuri ale grupei în Liga Naţiunilor, preşedintele a răspuns: “Acesta a fost contractul propus tuturor selecţionerilor cu care s-a discutat la vremea respectivă. Cu domnul Boloni nu am ajuns în această situaţie. Dacă lucrurile arătau cum arată azi, indiferent de numele selecţionerului aceeaşi ar fi fost propunerea noastră ca administraţie, de stabilitate în ceea ce priveşte următoarea campanie de calificare. După al doilea meci cu Muntenegru a fost momentul când ne-am gândit că obiectivul nu poate fi atins. Dacă am face o analiză corectă a grupei, am avut cel puţin o echipă mai bună decât noi, dar, în acelaşi timp, nu meritam să fim sub Muntenegru. Din păcate am pierdut 6 puncte în dubla cu Muntenegru şi acolo s-a pierdut totul”, notează Agerpres.

“Nu aş vrea să compar mandatele selecţionerilor, mai ales că întotdeauna cu fiecare dintre ei am încercat să scoatem maximum din ce a fost posibil pentru a putea merge mai departe. Dacă ne uităm la ultimele două meciuri ale naţionalei cred că toţi suntem de acord că s-a creat o coeziune la nivelul lotului, există de asemenea o relaţie de încredere azi între jucători şi staff-ul tehnic. Iar aceste lucruri ne dau speranţe pentru campania următoare care va începe în luna martie”, a adăugat Burleanu, subliniind importanţa faptului că România s-a menţinut în urna a treia la tragerea la sorţi a preliminariilor EURO 2024.

“Ceea ce ne bucură este că nu ne-am dus mai jos de urna a treia la tragerea la sorţi de la finalul săptămânii viitoare. În cea ce priveşte faptul că în următoarea ediţie a Ligii Naţiunilor, al cărei format nu-l cunoaştem acum, ne va duce în Liga C. Vom întâlni adversari mai accesibili… vom trece şi noi aşa cum au trecut şi alte echipe naţionale, aşa a fost de exemplu Turcia, care revine acum în Liga B. Ce ne interesează cel mai mult e că în meciul cu Finlanda am văzut 9 jucători din primul 11 care au crescut la naţionala de tineret în ultimii trei ani, iar cu Bosnia am văzut 7 jucători în primul 11. Ceea ce înseamnă că în următorii ani aceşti fotbalişti trebuie să atingă potenţialul maxim’, a explicat el. Burleanu este optimist în ceea ce priveşte calificarea la EURO 2024. ‘Dacă jucătorii vor înţelege că avem nevoie de determinare, de ambiţie şi că putem mai mult decât ce am arătat până azi, pentru a putea avea constanţă în următoarele meciuri, atunci cu siguranţă locul nostru ar trebui să fie la următorul Campionat European. Obiectivul este să ne calificăm la următorul turneu final’, a spus șeful FRF.

La finalul partidei naţionalei U19 a României de la Voluntari, preşedintele Comisiei Tehnice a FRF şi-a arătat şi el susţinerea faţă de Edward Iordănescu.

“Eu am spus-o şi mă repet, Edi are credit din partea noastră. Orice alt antrenor ar fi fost, studiind parcursul acesta, probabil am fi ajuns la aceeaşi concluzie”, a spus Mihai Stoichiţă.

Selecţionerul Edward Iordănescu afirmase, luni seara, după ce prima reprezentativă a încheiat pe ultimul loc al grupei în Liga Naţiunilor, că este nevoie în mod “obligatoriu” de o reconfirmare a sa în funcţie din partea conducerii Federaţiei, având în vedere că nu şi-a îndeplinit primul din obiectivele stabilite în contract.

Naţionala de fotbal a României a învins echipa Bosniei-Herţegovina cu scorul de 4-1 (1-0), luni seara, pe Stadionul Rapid-Giuleşti din Bucureşti, în Grupa a 3-a a Ligii B din Liga Naţiunilor, dar a retrogradat în Liga C. 

Citești și: România – Bosnia-Herțegovina, 4-1. Tricolorii retrogradează în al treilea eșalon valoric al Ligii Națiunilor

FOTO: FRF