BUCUREȘTI: Marș în memoria celor 65 de victime de la Colectiv | AUDIO

Cîteva sute de persoane s-au adunat, miercuri seară, în Parcul Unirii din București, pentru a participa la un marş dedicat comemorării catastrofei de la Colectiv, de acum patru ani.

Incendiul izbucnit pe 30 octombrie 2015 în clubul bucureștean a făcut 65 de victime.

Alte aproximativ 100 de persoane au fost rănite.

Participanţii au pornit pe traseul: Piaţa UniriiSplaiul UniriiStrada BucurParcul Bucur.

Pe o pancartă de mari dimensiuni purtată de oameni se poate citi: „#COLECTIV”, „Capul lui Arafat vrem!” şi „Arafat – demisia„.

Secretarul de stat din Ministerul de Interne a refuzat să demisioneze în urma publicării, în cotidianul Libertatea, a unei înregistrări video care surprinde haosul din primele momente ale intervenției ISU de la Colectiv.

Un alt text de pe aceeaşi pancartă este o declaraţie a lui Raed Arafat din 2018: „Putem demonstra în orice secundă că intervenţia de la Colectiv era în parametri. Chiar peste parametrii care ar fi putut să facă alte ţări din jurul nostru”.

Reporterul Europa FM Sonia Teodoriu a stat de vorbă cu unul dintre participanții la marș: Mihai i-a spus că a ieșit în stradă în semn de solidaritate cu rudele și cu apropiații victimelor.

Una dintre colegele bărbatului se numără printre cei care au murit în interiorul clubului Colectiv.

Ce s-a schimbat, așadar, în ultimii 4 ani din perspectiva sa?

„Nimic, pur și simplu nimic. Același sistem, aceleași spitale murdare. Nu s-au construit spitale.

Priorități sînt mai multe: prioritatea numărul 1 ar fi infrastructura – spitale, grădinițe, școli”, a răspuns el.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre bucureștenii veniți la marș se numără Adrian Albu, supraviețuitor al incendiului.

El a spus că a conștientizat schimbarea produsă în societate, dar că, în continuare, simte că oamenii trebuie să se descurce singuri și că „statul pe care noi îl plătim e degeaba”.

„Sîntem aici pentru că se fac patru ani. Patru ani de nepăsare, de indolență, de cînd noi știm, ca popor, că suntem pe propriile picioare și că statul pe care noi îl plătim e degeaba.

Mi-aș fi dorit, în timpul acesta, să văd mai multă responsabilitate, ca cei care sunt puși în funcții să îi respecte pe cei care îi pun acolo și să își îndeplinească atribuțiile, nu doar să stea la poze, să dea bine, ca să mai prindă un mandat. (…)

Înainte de Colectiv oamenii erau mult mai nepăsători. După Colectiv s-a produs ceva, s-a trezit societatea civilă și a început să conștientizeze că dacă noi nu facem nimic nu o să facă nimeni pentru noi”, a spus Adrian Albu.

Alt participant la miting crede că o catastrofă precum cea de acum patru ani s-ar putea repeta.

„În orice moment se poate întîmpla la fel.

Domnul Arafat spune că nu, dar noi spunem că da. Am văzut imaginile noi. Am simțit indignare și aceeași neputință ca în seara de 30 octombrie, acum 4 ani.

Realizăm că suntem singuri, sîntem mulți, dar tot singuri”, a spus el.

 

 





Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS