București: manifestație în memoria victimelor Revoluției

Ora 19:49 – Numele celor ce au murit la revoluţia din 1989 au fost citite în faţa Palatului Regal din Capitală, la finalul marșului de peste două ore.

Pagini cu numele, vîrsta la data morţii, locul în care au fost ucişi şi ocupaţia au fost legate de gardul Muzeului Naţional de Artă (fostul Palat Regal).

Cei prezenţi au scandat “Nu uităm!”, “Cinste lor!”, “Libertate!” şi “Iliescu vinovat pentru sîngele vărsat!”.

Ora 19:25 – Cei mai mulți dintre participanții la marșul din Capitală au ajuns în Piața Revoluției, în fața Palatului Regal.

Ora 19:15 – La manifestațiile publice din centrul Bucureștiului iau parte peste 3000 de persoane.

Manifestanții au ținut un moment de reculegere în Piața Universității, au cântat imnul și au citit numele celor care au murit la Revoluție.

Doru Mărieș, președintele Asociației 21 decembrie, a vorbit despre “o predare de ștafetă”.

El s-a declarat impresionat de faptul că o nouă generație iese în stradă pentru un gest simbolic în amintirea celor uciși acum 29 de ani.

Este un gest care pe mine mă impresionează și niciodată, în cei 29 de ani, nu am fost atît de fericit”, a spus Doru Mărieș.

Ora 18:00 – Numărul persoanelor a crescut, în marș spre Piața Universității sunt acum peste 2000 de oameni. 

Cîteva sute de persoane s-au adunat în București, în Piaţa Victoriei, pentru a comemora victimele Revoluției din 1989.

Participanții – printre care se numără Doru Mărieș, președintele Asociației 21 decembrie – au plecat spre Piața Universității.

Opriri mai sînt programate la Sala Dalles, iar apoi – în Piața Revoluției.

O parte dintre manifestanţi au steaguri ale României şi Uniunii Europene.

De asemenea, în Piaţa Victoriei a fost desfăşurat, pe jos, un banner pe care scrie “Cinste martirilor pentru libertate!”, dar şi un altul, pe care se află o candelă aprinsă, cu fotografii de arhivă din timpul Revoluției.

Potrivit mesajului organizatorilor, care i-au rugat pe participanţi să vină cu candele, evenimentul are ca principal scop comemorarea victimelor evenimentelor din decembrie 1989.

Decembrie ’89. 1,116 de morţi pentru libertate şi dreptate. Ei nu au murit pentru graţierea infractorilor!”, se arată într-un mesaj de pe imaginea de copertă a evenimentului anunţat online. “Ei au crezut în libertate în cele mai negre vremuri ale României“, mai spun organizatorii manifestaţiei.

Brașov: „Dacă vor sacrificii, o mai facem o dată” 

„Dacă vor sacrificii, o mai facem o dată” – iată mesajul transmis de revoluționarii din Brașov sîmbătă.

Aproximativ 100 de membri ai Asociației Luptătorilor din oraș și-au comemorat colegii uciși în 1989.

Revoluționarii au plecat de la sediul lor din Piața Sfatului pînă la troița din fața Prefecturii, unde au depus o coroană, apoi s-au oprit la Cimitirul Eroilor. Toate cele trei locuri sînt, de altfel, printre punctele fierbinți ale Revoluției din Brașov

Vasile Mardare, președintele Asociației, a amintit că mai bine de 100 de brașoveni au fost uciși în decembrie 1989 și că numărul răniților a fost de 340: „Le atragem atenția tututor care conduc țara că noi suntem vii – dacă vor sacrificii, o mai facem o dată. Vom sta la rînd aici, în cimitir și așteptăm glonțul.

Vasile Mardare a observat, de asemenea, că nici la 29 de ani de la evenimentele din decembrie nu se știe – oficial – cine sînt cei care au tras în civili.

În Cimitirul Eroilor Revoluției din centrul Brașovului sînt înhumați peste 30 dintre cei uciși atunci.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS