București: cel puțin 20.000 de oameni protestează la Primăria sectorului 4

Manifestanții antiguvernamentali din București au ajuns la sediul Primăriei sectorului 4 din București.

În număr de cel puțin 20,000, oamenii cer demisia primarului Cristian Popescu „Piedone”, în urma incendiului de vineri seara din clubul Colectiv.

Protest Bucuresti Colectiv 3 noiembrie 2015

Cel puțin 32 de persoane au murit acolo, iar aproximativ 90 sunt în stare gravă sau critică, în spitalele din Bucureşti.

De-a lungul protestului din București, manifestanții au trecut pe la sediul Guvernului, în Piața Victoriei, și pe la cel al Ministerului de Interne, în Piața Revoluției.

Manifestanții strigă ”Demisia!” ”Rușine, rușine să vă fie!”, ”Asasinii!” și scandează ”Colectiv”.

Unii dintre ei au steaguri tricolore, dar și pancarte cu mesaje prin care cer demisia primarului Cristian Popescu Piedone.

De asemenea, protestatarii au cerut demisia premierului Victor Ponta și a vicepremierului Gabriel Oprea.

Arestați

Între timp, cei trei acționari ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au fost arestați preventiv, prin decizia Judecătoriei Sectorului 4.

Decizia nu este definitivă, dar este executorie, astfel că patronii clubului vor fi încarcerați.

Sentința poate fi contestată la Tribunalul București.

Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, au fost reținuți luni seară de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Într-un comunicat al instituției se spune că „incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități”.

Mesajul lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis scrie pe Facebook că este impresionat de manifestările din această seară şi că următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă.

„Sunt impresionat de manifestările din această seară. Este o mișcare de stradă, care vine din dorința oamenilor de a le fi respectată condiția și demnitatea”, spune Iohannis, într-o postare pe site-ul de socializare.

„Am înțeles că se cere și se așteaptă, pe bună dreptate, ca cineva să-și asume răspunderea politică”.

„Următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă”, adaugă preşedintele Klaus Iohannis.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS