Brexit: Regina Elisabeta a II-a îndeamnă la calm (AUDIO)

“Să rămînem calmi și să gîndim la rece” – iată primul mesaj public al Reginei Marii Britanii după votul privind ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.

Elisabeta a II-a a deschis cea de-a cincea sesiune a Parlamentului Scoției, regiune care s-a pronunțat în mod hotărît pentru rămînerea în Uniune la votul de joia trecută:

Cu toții trăim și muncim într-o lume în care evenimentele se succed cu o viteză remarcabilă – cîteodată poate fi greu să rămîi calm și să-ți păstrezi mintea limpede. Acest Parlament a dovedit însă de-a lungul anilor că a conduce înseamnă să ai răbdare și să analizezi la rece cum să faci față provocărilor și cum să profiți de ocaziile care apar”, a spus Regina.

Aproape imediat după votul de joi, naționaliștii scoțieni au invocat posibilitatea unui al doilea referendum pe tema independenței regiunii, după cel din 2014.

Nicola Sturgeon, premierul Scoției, a părut să facă aluzie la acest posibil demers.

Scoția pe care o reprezentăm e o țară pe care nu o putem considera un bun gata cîștigat. Trebuie să muncim din greu pentru a o proteja și a o întări. Trebuie să respectăm voința poporului nostru și să muncim zi de zi – pentru mai multă egalitate acasă și pentru a ne păstra locul în lume”, a declarat Nicola Sturgeon.

Între timp, la Londra, zeci de mii de oameni au ieșit pentru al doilea weekend la rînd în stradă, nemulțumiți de rezultatul referendumului și de sutele de atacuri xenofobe și rasiste care i-au urmat acestuia.

Ei reclamă ceea ce numesc “minciunile” folosite de tabăra pro-Brexit.

Manifestanții s-au oprit, între altele, la reședința premierului (Downing Street, numărul 10) și la sediul Parlamentului.

Ei purtau pancarte pe care scria „Nothing compares2EU” sau „Fromage, not Farage”, o aluzie la adresa eurodeputatului xenofob şi antieuropean Nigel Farage.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS