Brexit: Parlamentul Marii Britanii votează, joi, posibila amânare a datei ieșirii din UE | AUDIO

La nici o zi de cînd a respins un acord negociat cu Uniunea Europeană, Parlamentul britanic a exclus și posibilitatea ca țara să iasă din Uniune în lipsa unui acord.

La capătul unei zile extrem de complicate în Legislativ, singura certitudine este că, joi, Camera Comunelor se va pronunța asupra amînării datei la care e programat Brexitul, 29 martie.

Punctul de plecare l-a reprezentat votul de marți, prin care acordul negociat de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul fusese respins pentru a doua oară.

Drept urmare, doamna May a cerut Camerei Comunelor să se pronunțe asupra unei moțiuni foarte atent redactate. Spre final, ea spunea următoarele: “Ieșirea fără un acord rămîne soluția juridică, cu excepția cazului în care această cameră și Uniunea Europeană ratifică o înțelegere”.

Un amendament depus însă în cursul dezbaterii a tăiat această frază cu totul și a stabilit că – indiferent de circumstanțe – ieșirea fără acord nu se poate produce.

Deputații l-au votat cu o majoritate de 4 voturi: 312 la 308.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După aceea, în Camera Comunelor s-a instalat haosul, căci urma decizia asupra moțiunii inițiale: Guvernul și-a retras promisiunea de a le permite parlamentarilor să voteze după cum le dictează conștiința și i-a instruit pe deputații majorității să o respingă.

Mai mulți membri ai cabinetului, care avertizaseră asupra riscurilor unui așa-zis hard Brexit, s-au abținut.

Doamna May a pierdut și de această dată.

Drept urmare, soluția de moment rămîne un al treilea vot, care se va da joi.

Tema lui – amînarea articolului 50, adică a datei propriu-zise a Brexitului.

Camera Comunelor trebuie să accepte că, dacă nu susține un acord, dar nici nu își dorește ieșirea fără un acord pe 29 martie, articolul 50 se va amîna pentru o perioadă mult mai îndelungată și va trebui să organizăm alegeri pentru Parlamentul European”, a spus premierul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Opoziția laburistă, prin vocea liderului Jeremy Corbyn, e de părere că Legislativul trebuie acum să preia controlul.

În zilele care vin vom avea întîlniri cu reprezentanți ai tuturor partidelor și vom căuta un compromis care să poată fi votat de o majoritate a deputaților. E ceea ce nu a făcut premierul acum doi ani – nu a căutat consensul”, a declarat Jeremy Corbyn.

La rîndul lor, mai mulți dintre miniștrii conservatori au dat de înțeles că vor căuta o soluție negociată.

Philip Hammond, influentul ministru de finanțe, anunțase încă dinaintea votului că sarcina parlamentarilor este să elimine riscul ieșirii din U.E. fără acord.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS