Brexit: Parlamentul din Londra exclude Brexitul fără acord – ieșirea s-ar putea amâna

La Londra, Camera Comunelor a adoptat, miercuri seară, un amendament care exclude posibilitatea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană în lipsa unui acord Brexit.

Documentul spune că ieșirea Regatului din Uniune nu se poate produce fără o înțelegere privind termenii retragerii și viitoarea relație cu blocul comunitar.

Guvernul conservator condus de Theresa May a suferit astfel o nouă înfrîngere, la o diferență de numai 4 voturi.

312 deputați au fost în favoarea amendamentului, în vreme ce 308 s-au pronunțat împotrivă.

Cu numai o seară înainte, Parlamentul Regatului Unit respinsese pentru a doua oară proiectul de acord negociat de Theresa May cu reprezentanții Bruxelles-ului.

Votul de marți a fost interpretat drept un semnal puternic că un așa-numit „Hard Brexit” (ieșirea din Uniune în lipsa unui acord) s-ar fi putut produce la 29 martie.

Amînarea Brexitului?

Documentul nu are putere de lege – Guvernul poate hotărî dacă îl ia sau nu în considerare.

De asemenea, amendamentul nu stipulează că articolul 50 din tratatul Uniunii Europene (procedura legală prin care a fost declanșat Brexitul) va fi revocat.

Mai mult, după adoptarea acestui amendament, în Camera Comunelor s-a instaurat haosul – a urmat votul programat inițial, asupra asupra unui proiect de lege care exclude ieșirea fără un acord Brexit, dar nu în orice situaţie.

Cabinetul a suferit un nou eșec: a pierdut votul cu 321 la 278.

Theresa May a declarat apoi că Legislativul va da un al treilea vot – de această dată, asupra amînării datei prevăzute pentru ieșire.

Cel mai probabil, decizia ar urma să se ia joi.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS