BREXIT I Parlamentul respinge, a doua oară, eventualele alternative ale acordului cu U.E.

Încă o încercare eșuată în Camera Comunelor de a găsi o alternativă a acordului de ieșire din Uniunea Europeană negociat de premierul Marii Britanii, Theresa May, cu Bruxelles-ul.

Patru moțiuni au fost supuse votului Parlamentului – toate patru au fost respinse.

Așa-zisele voturi orientative nu au putere de lege, așa că Guvernul nu ar fi fost obligat – oricum – să dea curs vreunei inițiative, chiar dacă ea ar fi fost adoptată.

Acordul de ieșire din U.E. negociat de Theresa May a fost respins în repetate rînduri de Legislativul din Londra.

După ce prima parte a înțelegerii a căzut, vineri, pentru a treia oară, doamna May a spus că „ne apropiem de limitele procesului parlamentar” și că ieșirea din Uniune în lipsa unui acord (așa-numitul hard Brexit) pare din ce în ce mai aproape.

Negociatorul-șef al Parlamentului European în relația cu Londra, Guy Verhofstadt, a scris pe Twitter că, în aceste condiții, un hard Brexit a devenit “aproape inevitabil”.

Miercuri, Regatul Unit are o ultimă șansă să pună capăt blocajului sau riscă să se prăvălească în abis„, a spus eurodeputatul belgian.

Variantele respinse

Prima moțiune respinsă cerea Guvernului să negocieze o uniune vamală permanentă cu Uniunea Europeană.

Propusă de fostul ministru conservator Ken Clarke, ideea a căzut la o diferență de numai trei voturi: 273 „pentru”, 276 – „împotrivă”.

Următoarea opţiune sugera negocierea unui acord de retragere din înțelegere însoţit de un aranjament după modelul relaţiei Norvegiei cu Uniunea Europeană.

Acest lucru ar fi însemnat atît rămînerea Regatului Unit în Piaţa Unică europeană, cît şi încheierea unui acord vamal.

261 de deputați s-au pronunțat în favoarea ei, dar 282 s-au opus.

După anunțarea rezultatului, autorul acestei moțiuni, Nick Boles, a demisionat din Partidul Conservator.

Am făcut tot ce mi-a stat în putință să găsesc un compromis„, a spus el.

Cea de-a treia moțiune cerea convocarea unui referendum pentru validarea oricărui acord privind Brexitul convenit cu Uniunea Europeană.

Ea a căzut cu 280 de voturi „pentru” și cu 292 „împotrivă”.

Cu cel mai categoric rezultat – 191 la 292 – a fost respinsă și moțiunea care cerea Guvernului să anuleze Brexitul (să revoce articolul 50), ca măsură extremă de evitare a unei ieşiri din Uniunea Europeană fără acord.

Summit extraordinar

Conform deciziei luate de liderii europeni la ultimul summit, în condiţiile unui nou vot negativ al Parlamentului britanic faţă de acord (ceea ce s-a întîmplat vineri), noua dată efectivă a Brexitului este 12 aprilie.

Aceasta este şi data pînă la care Londra trebuie să comunice Bruxelles-ului calea pe care doreşte să o urmeze.

Un summit european extraordinar a fost convocat în acest scop pentru 10 aprilie.

Camera Comunelor nu a reuşit să ofere un vot majoritar pentru acordul convenit de Theresa May din cauză că deputaţii pro-europeni consideră că acesta va menţine legături prea slabe cu Uniunea.

Susținătorii Brexitului, în schimb, cred că Regatul Unit ar rămîne captiv în uniunea vamală europeană din cauza așa-numitei clauze backstop din acordul de ieșire din U.E.

Menită să evite revenirea la o graniță fizică între Irlanda de Nord (provincie britanică) și Republica Irlanda (stat membru al Uniunii Europene), această clauză a fost introdusă în acord tocmai la cererea Londrei, iar liderii europeni au refuzat să o renegocieze.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS