Parlamentul britanic respinge convocarea anticipatelor la 12 decembrie

Camera Comunelor din Marea Britanie a respins, luni seară, cererea Guvernului Boris Johnson de organizare a unui scrutin parlamentar anticipat pe 12 decembrie.

Moţiunea de convocare a alegerilor parlamentare anticipate a primit 299 favorabile şi 70 împotrivă, dar avea nevoie de 434 de voturi (adică de o majoritate de două treimi) ca să fie aprobată.

Liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, le ceruse deputaţilor să respingă moţiunea propusă de premierul Boris Johnson, lider al Partidului Conservator.

După noul eşec, Boris Johnson a anunţat că va propune marţi un proiect de lege care să prevadă dizolvarea „Parlamentului nefuncţional” şi organizarea alegerilor legislative tot pe 12 decembrie.

Boris Johnson recurge la această opţiune pentru a putea obţine alegerile parlamentare printr-un vot cu majoritate simplă.

El ar beneficia în acest caz de sprijinul liberal-democraților și al naționaliștilor scoțieni.

Boris Johnson vrea alegeri anticipate pentru a depăşi impasul politic referitor la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Anterior, premierul a confirmat Uniunii Europene acceptul său formal pentru o nouă amânare a Brexitului.

Boris Johnson a cerut însă Bruxelles-ului să precizeze în mod clar că nu va exista o nouă amînare a „divorţului” dincolo de data de 31 ianuarie 2020.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS