Brexit: Londra va cere o nouă amânare a datei ieșirii din UE

Premierul Marii Britanii va cere Uniunii Europene încă o prelungire a datei Brexitului.

Programat pentru 29 martie, acesta ar urma să se producă vinerea viitoare, la 12 aprilie, în cazul în care acordul de ieșire negociat cu Uniunea nu e ratificat.

Premierul Theresa May a spus, după o ședință de Guvern de șapte ore, că amînarea va fi una de scurtă durată și că ea va avea un scop clar – găsirea unei soluții pe care majoritatea deputaților să o accepte.

„Sînt dispusă să discut cu liderul opoziției și să căutăm împreună un plan care să garanteze ieșirea controlată din Uniunea Europeană. Orice astfel de plan ar include acordul deja negociat și pe care Uniunea a repetat că nu poate și nu vrea să-l renegocieze”, a declarat Theresa May.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vom avea nevoie de o nouă extindere a Articolului 50 (al Tratatului de la Lisabona, a cărui activare a declanşat procedura de ieşire din U.E., n.red. ), care să fie cît mai scurtă posibil.

Am spus întotdeauna că, pe termen lung, vom putea transforma o ieşire fără acord într-un succes, dar cea mai bună soluţie este să plecăm cu un acord„, a adăugat premierul Marii Britanii.

Mai mulți observatori ai scenei politice din Regatul Unit sînt de părere că oferta premierului vine prea tîrziu, abia după ce radicalii conservatori au zădărnicit orice variantă rezonabilă a Brexitului.

Alții sînt chiar de părere că lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, i se face un cadou otrăvit – în cazul unui nou eșec, o parte din vină ar putea fi aruncată asupra opoziției.

Jeremy Corbyn s-a declarat „încîntat” să ia parte la discuțiile cu premierul May.

Politicianul de stînga spune că baza negocierilor ar trebui s-o reprezinte dorința celor care au votat la referendumul din 2016 – indiferent de opțiunea lor – de a avea un viitor sigur și stabil.

Partidul Laburist a înaintat mai multe propuneri care să garanteze că vom rămîne într-o uniune vamală cu Uniunea Europană, că vom avea acces la piețe vitale, că vom proteja drepturile consumatorilor și ale angajaților și că vom menține standardele de protecție a mediului.

Ne vom asigura că aceste idei sînt luate în considerare.

Am fost foarte fermi și în privința Acordului din Vinerea Mare – avem nevoie de o garanție absolută că pacea din Irlanda de Nord va fi menținută.

(…) Indiferent de felul în care cetățenii au votat la referendumul din 2016, nimeni nu a votat pentru scăderea nivelului de trai și pentru șomaj.

Oamenii din ambele tabere au mai multe lucruri în comun decît lucruri care-i despart„, a spus Jeremy Corbyn.

Camera Comunelor a respins deja de trei ori acordul negociat de Theresa May cu Bruxelles-ul.

De asemenea, două încercări ale Parlamentului de a prelua controlul asupra Brexitului au dus la tot atîtea eșecuri.

Iar răbdarea continentului pare să fi ajuns la capăt.

La capătul unei întîlniri cu premierul Irlandei, Leo Varadkar, președintele Franței, Emmanuel Macron, a somat Londra să propună o soluție care să asigure ieșirea ordonată a Regatului din Uniune.

„Respingerea – în trei rînduri – a acordului Brexit în Camera Comunelor și respingerea oricărei alternative ne așază pe drumul unui Brexit fără acord.

E datoria Regatului Unit să găsească pînă pe 10 aprilie o variantă credibilă, susținută de majoritatea deputaților.

În caz contrar, Marea Britanie va fi ales, de una singură, Brexitul fără acord”, a spus președintele Franței.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Emmanuel Macron a adăugat că nu Uniunea poartă răspunderea unui eventual eșec și că statele membre sînt deschise mai multor soluții – alegeri anticipate, un nou referendum, renegocierea viitoarei relații bilaterale.

„Prioritatea noastră trebuie să fie  buna funcționare a Uniunii și a pieței unice.

Uniunea nu poate rămîne pe termen nedefinit ostatica unei crize politice din Marea Britanie.

Țin să repet că nu vom abandona vreodată Irlanda și poporul irlandez, indiferent de consecințe.

Această solidaritate e chiar sensul proiectului european”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS