Brexit I Blocaj total în Camera Comunelor

Nici una din cele opt propuneri vizînd deblocarea procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană nu a obţinut miercuri majoritatea în Parlamentul de la Londra.

Deputații britanici încercaseră să depășească impasul în care se află acordul negociat de premier, respins pînă acum de două ori de către Camera Comunelor.

Potrivit ministrului pentru Brexit, Stephen Barclay, rezultatele voturilor ar demonstra că acordul premierei Theresa May este cea mai bună opţiune.

Parlamentarii din Camera Comunelor au preluat controlul asupra agendei parlamentare în această săptămînă pentru a convoca sesiunea de voturi din seara zilei de miercuri.

Anterior, Theresa May se declarase  dispusă să demisioneze, în cazul în care deputații ar aproba – la a treia încercare – acordul pe care l-a negociat cu Bruxelles-ul.

Ideea care s-a apropiat cel mai mult de o majoritate transpartinică a fost cea a unei uniuni vamale permanente și cuprinzătoare.

Moțiunea în acest sens i-a aparținut fostului ministru conservator de finanțe Ken Clarke.

Cu excepția membrilor Guvernului, toți deputații puterii au avut ocazia să voteze după cum le-a dictat conștiința.

De asemenea, cele mai multe voturi „pentru” le-a strîns o propunere a deputatei laburiste Margaret Beckett.

Doamna Beckett sugerase un referendum de confirmare care să aprobe acordul Brexit înainte ca Legislativul să-l verifice.

Rezultatele voturilor de miercuri din Camera Comunelor:

I. Un instrument cu putere de lege pentru a schimba data Brexitului din Actul de Retragere din Uniunea Europeană de pe 29 martie ora 23:00 GMT, pe 22 mai ora 22:00 GMT sau, dacă nu se poate la această dată, pe 12 aprilie ora 22:00 GMT, a fost aprobat cu 441 de voturi pentru şi 105 voturi împotrivă.

II. Voturi orientative privind cele opt variante de moţiuni propuse:

1. Moţiunea ca Marea Britanie să părăsească UE fără acord pe 12 aprilie, propusă de John Baron, a fost respinsă cu 160 de voturi pentru şi 400 de voturi împotrivă.

2. Moţiunea vizînd un acord consolidat, pe modelul relaţiei Norvegiei cu UE, care ar include apartenenţa la piaţa unică europeană, precum şi un aranjament vamal, propusă de Nick Boles, a fost respinsă cu 188 de voturi pentru şi 283 împotrivă.

3. Moţiunea vizînd rămînerea Regatului Unit ca membru al Spaţiului Economic European (SEE) şi o nouă candidatură pentru a se alătura Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS), propusă de George Eustice, a fost respinsă cu 65 de voturi pentru şi 377 de voturi împotrivă.

4. Moţiunea vizînd un acord care să includă, drept condiţie minimă, angajamentul de a negocia o uniune vamală largă, permanentă şi cuprinzătoare cu UE, propusă de Kenneth Clarke, a fost respinsă cu 264 de voturi pentru şi 272 împotrivă.

5. Planul liderului Partidului laburist Jeremy Corbyn în favoarea unei relaţii economice strânse cu UE, care să includă o uniune vamală cuprinzătoare şi o aliniere apropiată la Piaţa Unică, a fost respins cu 237 de voturi pentru şi 307 împotrivă.

6. Revocarea articolului 50, în cazul în care Parlamentul nu aprobă o retragere fără acord, moţiune propusă de Joanna Cherry, a fost respinsă cu 184 de voturi pentru şi 293 de voturi împotrivă.

7. Ideea unui referendum de confirmare care să aprobe acordul privind Brexitul înaintea ratificării sale de către Parlament, formulată de Margaret Beckett, a fost respinsă cu 268 de voturi pentru şi 295 împotrivă.

8. Regimuri preferenţiale contingente, un proces de gestionare a situaţiei în cazul în care nu se ajunge la un acord de retragere cu UE – moţiunea susţinută de Marcus Fysh a fost respinsă cu 139 de voturi pentru şi 422 împotrivă.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS