Brexit fără acord, ipoteza principală a UE – Emmanuel Macron

Ipoteza centrală analizată în prezent de Uniunea Europeană în relația cu Regatul Unit este cea a producerii unui Brexit fără acord.

Așa a anunţat miercuri Palatul Elysée, înaintea unei întrevederi a preşedintelui Emmanuel Macron cu premierul britanic, Boris Johnson.

„În prezent, scenariul central al Brexit este cel fără acord”, a transmis Preşedinţia Franţei.

„Există o fermitate europeană asupra principiilor, dar există voinţa de a discuta cu Marea Britanie asupra mai multor puncte”.

Emmanuel Macron are un dejun de lucru cu Boris Johnson.

Vineri, premierul britanic se va întîlni la Berlin cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

„Garanţiile privind frontiera irlandeză reprezintă o poliţă de asigurare şi un element indispensabil al acordului, deoarece este vorba de asigurarea păcii şi stabilităţii Irlandei şi a integrităţii pieţei europene”, a argumentat Preşedinţia Franţei.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană.

El respinge Acordul Brexit elaborat de fostul cabinet, negociat de Theresa May cu Bruxellesul şi afirmă că Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeană la sfîrșitul lui octombrie, cu sau fără vreo înțelegere negociată.

Acordul Brexit prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS