Brexit: extrema dreaptă europeană jubilează

Liderul partidului de extremă dreaptă britanic Ukip, Nigel Farage, a salutat rezultatul referendumului de ieri din Marea Britanie.

Partizanii ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană și-au impus punctul de vedere: 52% dintre alegători au votat pentru acest demers, în timp ce 48 de procente s-au pronunțat împotriva lui.

„Uniunea Europeană nu mai funcționează. Uniunea Europeană moare”, a declarat Nigel Farage.

„Avem nevoie de un Guvern eurosceptic, unul care să folosească oportunitățile oferite de Brexit – trebuie să încheiem acorduri de liber schimb cu restul lumii”, a continuat el, care a observat că și alte formațiuni din Europa se gîndesc să organizeze referendumuri pe tema apartenenței la Uniune.

„E rîndul nostru”

În Franța, Frontul Național a interpretat rezultatul referendumului de ieri drept încurajator în perspectiva alegerilor prezidențiale de la anul.

Marine Le Pen, președinta formațiunii, va propune o platformă antieuropeană și antiimigraționistă.

Sondajele de opinie indică, între altele, că nivelul euroscepticismului din Franța este în momentul de față chiar mai ridicat decît în Marea Britanie.

Marine Le Pen a declarat că este foarte fericită că britanicii „s-au ținut tari și au făcut alegerea corectă. Ceea ce părea imposibil ieri a devenit posibil acum”.

Geert Wilders, liderul extremei dreapta din Olanda, a cerut deja ca și țara sa să organizeze un referendum după modelul Brexit-ului.

“Cred că e un rezultat istoric și că el ar putea avea consecințe semnificative asupra Olandei și asupra restului Europei. Acum e rîndul nostru. Sunt de părere că și poporul olandez merită o șansă de a-și face cunoscută părerea”, a declarat Geert Wilders, care militează fățiș pentru ceea ce numește „dezislamizarea” Olandei.

Beatrix von Storch, eurodeputată germană care reprezintă o formațiune populistă de extremă dreapta (Alternativa pentru Germania) s-a arătat, la rîndul său, încîntată de rezultat.

Întrebată, în februarie, dacă forțele armate ar trebui să respingă refugiații – femei și copii – care ajung la granița Germaniei, Beatrix von Storch a răspuns afirmativ.

Ulterior, ea a revenit asupra chestiunii și a spus că ar fi greșit să se deschidă focul asupra copiilor, dar că femeile sunt „ținte legitime”.

În Italia, în fine, liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, a salutat „curajul cetățenilor liberi” și a adăugat, la fel ca olandezul Geert Wilders, „Acum e rîndul nostru”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS